În ultimele două săptămâni, o serie de mari bănci au făcut simulări pentru a se asigura că pot face faţă unei creşteri explozive a riscurilor de pe piaţă şi de asemenea şi-au sfătuit clienţii să se protejeze şi să adopte strategii preventive de stângere de capital, dacă contestarea rezultatului alegerilor din 3 noiembrie va conduce la perturbarea pieţelor financiare.
"Am început să vorbim nu doar cu clienţii dar şi cu angajaţii noştri cu privire la posibilitatea că va dura mai mult decât ne aşteptăm până vom vedea un câştigător clar, având în vedere numărul mare de voturi prin poştă", a declarat Itay Tuchman director la Citigroup.
Potrivit analiştilor, dacă rezultatul alegerilor va fi atât de strâns încât nu va putea fi desemnat un câştigător clar este posibil să fie declanşată o dispută juridică şi chiar o criză constituţională. Săptămâna trecută, Donald Trump a spus că se aşteaptă ca rezultatul alegerilor să fie stabilit de Curtea Supremă.
"Dacă va exista o criză constituţională, credem că pierderea credibilităţii politice şi a poziţiei de ţară stabilă a SUA ar putea afecta statutul său de refugiu sigur cu consecinţe inimaginabile pentru economie şi pieţe", a declarat directorul de strategie de la BNP Paribas, Daniel Ahn.
Armaghedonul Brexitului. Încă o bancă fuge din Marea Britanie
Traderii au fost luaţi prin surprindere de două ori în 2016, când Marea Britanie a votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană iar Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton. Banca americană JP Morgan a informat că la un moment dat în noaptea referendumului din Marea Britanie, platforma sa electronică procesa aproximativ 1.000 de tranzacţii pe secundă.
Alegerile prezidenţiale din 2020 vor reprezenta un nou moment stresant pentru traderi, pieţele futures luând în calcul de două ori mai multă volatilitate în următoarele luni decât în perioada de dinaintea şi după alegerile din 2016. Însă de data aceasta băncile sunt mai bine pregătite iar pandemia a ajutat şi ea multe bănci să pregătească tehnologie şi personal pentru perioade prelungite de turbulenţe, chiar şi cu angajaţi care lucrează de acasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...