Ce urmează pentru economia mondială? FMI revizuiește previziunile pentru 2025
FMI a publicat vineri un nou...
Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă din Statele Unite a programat la Washington o conferinţă de presă pentru a anunţa ''un rezultat revoluţionar'' din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT - Telescopul Orizontul Evenimentului), un parteneriat internaţional iniţiat în anul 2012 pentru observarea directă a mediului din apropierea unei găuri negre.
Marginile exterioare ale unei găuri negre, denumite orizontul evenimentului, reprezintă unul dintre cele mai violente zone din Univers, locul fără întoarcere dincolo de care materia exterioară - stele, planete, gaz, praf - şi toate formele de radiaţie electromagnetică, inclusiv lumina, sunt absorbite iremediabil.
Deşi oamenii de ştiinţă implicaţi în această cercetare au refuzat să ofere detalii despre descoperirile lor înainte de anunţul oficial, ei şi-au exprimat clar obiectivele. ''Prima fotografie a unei găuri negre este un proiect vizionar. Suntem o echipă internaţională formată din peste 200 de persoane'', a declarat în luna martie în Texas astrofizicianul Sheperd Doeleman, directorul Event Horizon Telescope de la Centrul de astrofizică Harvard & Smithsonian.
Citește și: Marea Neagră va deveni pentru Rusia un triunghi al Bermudelor
Oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia asupra a două găuri negre supermasive. Prima, care poartă numele Sagitarius A, este poziţionată în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, are o greutate de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 26.000 de ani lumină de Pământ. A doua, numită M87, este situată în centrul galaxiei vecine, Virgo A, are o masă de 3,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui şi se află la 54 de milioane de ani lumină de Pământ.
Găurile negre au o varietate de dimensiuni şi sunt entităţi extraordinar de dense, formate când stele foarte masive au colapsat la sfârşitul ciclului lor de viaţă. Găurile negre supermasive sunt cele mai mari. Ele devorează materia şi radiaţiile şi, probabil, fuzionează cu alte găuri negre. Obţinerea primelor imagini ale unei găuri negre va reprezenta un salt înainte în astrofizică şi dovada clară că aceste obiecte cosmice chiar există (toate dovezile cu privire la existenţa lor deţinute în prezent sunt indirecte, bazate pe influenţa gravitaţională exercitată de găurile negre asupra stelelor şi materiei din vecinătatea lor).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...
Când doi titani își unesc forțele, iar piața...