Recalculare pensii. Unii vor primi mai mult, alții vor da bani înapoi
Autor: Delia Gheață | 01 sep, 10:31
Explicațiile unui cunoscător
Explicațiile unui cunoscător
Despre recalcularea pensiilor se vorbește de câteva luni bune. Invitată la toate posturile de televiziune, ministrul Muncii, Raluca Turcan, explica, în urmă cu câteva luni, că această operațiune va fi precedată de o reevaluare a tuturor dosarelor, o muncă uriașă, pentru care instituția pe care o conduce a decis suplimentare pesonalului caselor de pensii cu 1.000 de angajați.

Se va da concurs cu mai multe probe, dar nu acum, ci în septembrie. După care se va trece la treabă. După reevaluare se va trage linie și, posibil, se va alabora alt plan de bătaie pentru recalculare. Cam în doi ani, vom cunoaște și rezultatul. Mai ales că, la recalculare, se vor lua în calcul elemente suplimentare față de legea în vigoare, precum sporurile sau orele suplimentare efectuate de-a lungul anilor. 

Intervievat recent de un post de televiziune, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, preciza că autoritățile vor încerca să repare inechitățile existente, iar persoanele care au avut aceeași contribuție ar trebui să primească aceeași pensie.

"Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare. Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată", a asigurat Baciu. 

Citește și Pensionare. Vești bune pentru cei cu ani lucrați și în străinătate

G Ad:

Potrivit spuselor sale, altă problema va fi cea a persoanelor care au beneficiat de pensii mai mari decât ar fi trebuit, din cauza unor erori de calcul. "Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie să îi returneze", a avertizat şeful CNPP. 

Până în prezent, au fost recalculate peste 500.000 de dosare de pensii din totalul de cinci milioane. Evaluarea ar trebui să dureze până la mijlocul anului viitor, iar o nouă lege a pensiilor ar putea fi gata la finalul lui 2022.

Ştiri Recomandate

Horoscop. Decembrie, luna SUCCESULUI pentru aceste zodii

Ultima lună a anului 2021 va fi o perioadă puternică din...

COVID-19. Indignare la OMS: Așa nu mai merge! Trebuie făcut

În actuala conjunctură a pandemiei este prioritar "să...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro