Recalcularea pensiilor. Ce probleme au Casele de Pensii. Ministerul Muncii prelungește unele termene
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Casa de pensii
Casa de pensii
Poveste recalculării pensiilor și promisiunea autorităților că vor face acest lucru este deja una veche de câțiva ani. În funcție de cel întrebat ce se întâmplă cu recalcularea este și răspunsul.

Conform celor mai recente declarații ale șefului Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a spun că ”suntem în grafic”.

Însă lucrurile durează mult prea mult iar ministerul de resort pare să nu reușească să angajeze cei 1.000 de oameni de care are nevoie pentru acest proces.

În esență, propunerea Ministerului Muncii este să prelungească termenul pentru ocuparea prin concurs a celor 1.000 de posturi suplimentare (funcții contractuale) din cadrul caselor de pensii până la data de 31 august 2024. Această prelungire are scopul de a permite continuarea și finalizarea activităților de recalculare a pensiilor conform prevederilor PNRR și a altor reglementări relevante.

Activitățile pentru recalcularea pensiilor constau în:

a) Determinarea stagiilor de cotizare și a numărului de puncte pentru perioadele de vechime în muncă realizate anterior datei de 1 aprilie 2001. Aceasta se va realiza pe baza informațiilor existente în arhiva electronică, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005.

b) Emiterea deciziilor de pensii în sistem centralizat și transmiterea acestora către casele teritoriale de pensii în vederea verificării, îndosarierii, împlicuirii și transmiterii către pensionari.

c) Recalcularea dosarelor de pensii provenite din vechiul sistem al agricultorilor prin determinarea numărului de puncte conform noii formule de calcul a pensiilor, urmată de emiterea și transmiterea deciziilor de pensii către pensionari.

Procesul de ocupare a posturilor suplimentare va continua să se desfășoare prin concurs, organizat în trei etape: selecția dosarelor de înscriere, proba scrisă (care constă în rezolvarea unui test grilă) și un interviu, conform prevederilor stabilite în OUG 90/2021.

Prelungirea termenului pentru ocuparea acestor posturi suplimentare este justificată de necesitatea de a finaliza recalcularea pensiilor într-un mod eficient și precis, în conformitate cu obiectivele PNRR și cerințele legale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel