Recensământ. Șeful INS: Datele nu sunt transmise la Fisc

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Românii se pot autorecenza din aplicația online / Foto: Arhivă
Românii se pot autorecenza din aplicația online / Foto: Arhivă
Platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro a devenit activă la ora 00:00 a zilei de luni, 14 martie, platformă unde cei care vor să facă acest lucru se pot înscrie.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, reşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a declarat că chiriaşul este cel care trebuie să declare la recensământ caracteristicile locuinţei în care trăieşte.

"O întrebare frecventă a fost legată de ce să scrie la locuinţă în situaţia în care este chiriaş: cine trebuie să o declare, proprietarul sau chiriaşul? Chiriaşul este cel care trebuie să declare caracteristicile locuinţei respective. Ba mai mult, nu există nicio relaţie între proprietarul locuinţei respective şi cel care locuieşte efectiv în clădirea respectivă", a afirmat Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a subliniat că datele culese în cadrul recensământului nu sunt transmise către Fisc.

"Evident că dacă cineva ar fi interesat să afle date privind valoarea, impozitul, se poate adresa la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.r.), dar în niciun caz datele (culese la recensământ, n.r.) nu pot fi folosite pentru impozitare sau în alte scopuri decât cele statistice. (...) Nimeni nu impozitează pe baza datelor culese la recensământ. În statistică, niciodată datele nu sunt folosite în alte scopuri decât cele statistice. Cel mai bun exemplu: să vină o persoană care a participat la recensămintele 1992, 2002, 2011, şi să spună că datele persoanei sau gospodăriei respective au fost date la Fisc. Dacă există, eu unul plec din această instituţie. Vă asigur că aşa ceva nu se întâmplă. Datele au intrat în statistică şi nu au mai ieşit niciodată la nivel individual. În statistică există nişte reguli foarte stricte. (...) Vrem din 2024 să calculăm an de an populaţia rezidentă până la nivel de localitate", a menţionat Tudorel Andrei.

Recensământ 2022. Cât durează şi cum se face autorecenzarea? Răspunsuri la cele mai importante întrebări

De ce este obligatorie participarea la recensământ?

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi și generațiile următoare.

Completarea chestionarului de recenzare este obligatorie deoarece obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili și comunități locale, pentru noi ca stat.

Obligativitatea rezidă și din prevederile OUG nr.19/2020 (art.42).

Ce s-ar întâmpla dacă recensământul nu ar avea loc?

Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul național și local și-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcționate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populației la servicii precum sănătatea, educația, protecția socială și altele. De asemenea, nu am avea o situație de ansamblu asupra condițiilor de locuit, dar nici asupra mărimii și caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare. Mai mult, noi și comunitatea din care facem parte am afecta șansele la îmbunătățirea reală a condițiilor de trai. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel