Recesiune în Statele Unite? Experții Goldman Sachs susțin că este o EXAGERARE
Autor: Andreea Craciun | 02 aug 2022, 11:56
Rezerva Federală a Statelor Unite
Rezerva Federală a Statelor Unite
La nivel de experți, toată lumea afirmă că Statele Unite au intrat deja în recesiune, ceea ce înseamnă că și economia mondială va avea aceeași soartă. Vorba aceea, ”când America tușește, restul lumii răcește!”. Experții băncii Goldman Sachs nu împărtășesc în totalitate acest punct de vedere, afirmând că lucrurile sunt cam exagerate. 

Rapoartele trimestriale solide ale companiilor americane au arătat că temerile legate de o recesiune în SUA au fost exagerate, sunt de părere analiștii de la Goldman Sachs, citați de publicația Business Insider.

"Până în prezent, sezonul de raportare a celui de-al doilea trimestru a fost, în general, mai bun decât anticipau experții, peste consensul analiștilor. Profiturile companiilor din indicele S&P 500 au crescut cu 9% de la an la an, în timp ce veniturile au afișat un salt de 16%", au declarat analiștii băncii, conduși de economistul-șef Ian Hatzius.

De altfel, au subliniat ei, chiar previziunile companiilor sugerează o creștere a veniturilor în al treilea trimestru. În plus, semnalele existente arată indică oricum o creștere a investițiilor, evoluție mult mai probabilă decât o scădere. 

Cu toate acestea, experții au adăugat că situația inflației pare mai ambiguă. În general, aceștia au recunoscut că un sezon de raportare solid ar permite Rezervei Federale a SUA să majoreze ratele fără prea multă teamă de consecințe negative pentru economie. În opinia lor, autoritatea de reglementare va încetini ritmul de majorare a ratelor după ce a crescut cu 75 de puncte de bază în iulie, pentru a doua oară în două luni. 

Potrivit FactSet, 73% dintre companiile care au publicat deja rezultatele financiare parțiale au raportat profituri pe acțiune (EPS) mai mari decât cele așteptate. Profiturile raportate au fost mai mari decât previziunile cu o medie de 3,1%. În același timp, rata de creștere anuală a câștigurilor a ajuns la cel mai scăzut nivel din trimestrul al patrulea din 2020. 

În același timp, 66% dintre companii au înregistrat venituri care au depășit așteptările. Veniturile totale au depășit estimările cu 2,5%.  

Săptămâna trecută, cele mai mari companii americane de tehnologie au raportat rezultate trimestriale mixte. Datele financiare și previziunile Amazon au fost mai bune decât anticipau analiștii. Din acest motiv, prețul acțiunilor bigtech a urcat cu 14%, în ciuda unei pierderi nete de 2 miliarde de dolari. În același timp, Meta Platform (compania este considerată extremistă și interzisă în Rusia), pe de altă parte, a dezamăgit investitorii și analiștii. Ca urmare, prețul acțiunilor Meta Platform s-a prăbușit cu 9%. 

Citește și Un dolar prea puternic va arunca economia mondială în haos

Analiștii avertizează că, dacă moneda americană nu va fi oprită, întreaga lume se va confrunta cu tulburări grave, cele mai afecta urmând, totuși, să fie țările în curs de dezvoltare.

Întărirea dolarului reprezintă o problemă reală pentru toate țările în curs de dezvoltare, scrie Bloomberg. Moneda americană atrage deponenții ca sursă de profit și stabilitate, ceea ce duce la o ieșire masivă de capital din țările non-bogate.

Moneda care stă la baza comerțului mondial traversează acum o perioadă de ascensiune, cu o creștere de 15% față de un coș de monede importante de la jumătatea anului 2021, evoluție care-și găsește explicația în special în majorarea agresivă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală a SUA. De exemplu, miercuri, 27 iulie, dobânda de referință a fost majorată cu încă 75 de puncte de bază, ceea ce va avea un impact puternic atât asupra creșterii costului importurilor de alimente, cât și asupra creșterii sărăciei în mare parte a lumii, aducând țările mai aproape de incapacitatea de plată a datoriilor și de instabilitate politică și acumulând pierderi pentru investitorii în alte monede.

În plus, autoritatea de reglementare financiară din SUA intenționează să majoreze și mai mult ratele de bază pentru a suprima inflația, ceea ce va arunca inevitabil economia americană și cea mondială în recesiune.

O ”buclă fatală”

Creșterea rapidă a dolarului riscă să creeze o "buclă fatală", spun experții. Se simte peste tot, deoarece majoritatea prețurilor din comerțul internațional sunt stabilite în această monedă: aproximativ 40% din valoarea anuală de 28,5 trilioane de dolari. Temerile de recesiune duc la întărirea dolarului, iar apoi politica monetară se înăsprește, ceea ce duce la temeri și mai mari de recesiune, și așa mai departe într-un cerc, a declarat Joey Chu, analist la HSBC Holdings Plc.

Cererea pentru dolar a fost aproape întotdeauna ridicată dintr-un motiv simplu: atunci când piețele globale "o iau razna", investitorii caută refugiu. Potrivit Bloomberg, puterea economiei americane rămâne de neegalat, obligațiunile de trezorerie sunt în continuare una dintre cele mai sigure modalități de a deține bani, iar moneda americană reprezintă majoritatea rezervelor valutare naționale și este considerată un "garant al stabilității".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Curs valutar. Moneda națională urcă față de euro

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe