Recompensă de 10 milioane de dolari pentru prinderea unui hacker rus
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dmitri Yurevici Khoroshev
Dmitri Yurevici Khoroshev
Marea Britanie, SUA și Australia au sancționat și demascat un lider rus de rang înalt al faimoasei organizații de criminalitate cibernetică LockBit, a anunțat marți guvernul britanic.

Dmitri Khoroshev se va confrunta cu înghețarea activelor și interdicții de călătorie după ce a fost identificat ca fiind unul dintre liderii LockBit, grup de ransomware care a extorcat digital peste 1 miliard de dolari de la victimele din întreaga lume, a precizat guvernul britanic.

"Aceste sancțiuni sunt extrem de semnificative și arată că nu există nicio ascunzătoare pentru infractorii cibernetici precum Dmitri Khoroshev, care fac ravagii în întreaga lume. El era sigur că poate rămâne anonim, dar s-a înșelat", a declarat Graeme Biggar, directorul general al National Crime Agency din Marea Britanie, într-un comunicat.

LockBit a fost distrus pentru prima dată de NCA, Departamentul de Justiție al SUA, FBI și Europol în luna februarie, în cadrul unei campanii fără precedent în care site-ul darkweb al bandei a fost deturnat de poliție și folosit pentru a scurge informații interne despre grup și despre persoanele din spatele acestuia.

"Prin sancționarea unuia dintre liderii LockBit, luăm măsuri directe împotriva celor care continuă să amenințe securitatea globală, expunând în același timp activitatea criminală cibernetică malițioasă care emană din Rusia", a declarat ministrul britanic al sancțiunilor, Anne-Marie Trevelyan, într-un comunicat.

Ransomware este un software malițios care criptează date; Lockbit și afiliații săi fac bani constrângându-și țintele să plătească răscumpărarea pentru a decripta sau debloca acele date cu o cheie digitală. Instrumentele de extorcare digitală ale bandei au fost folosite împotriva unora dintre cele mai mari organizații din lume.

Afiliații săi sunt grupuri de infractori care au aceeași mentalitate și pe care Lockbit îi recrutează pentru a lansa atacuri folosind aceste instrumente. Acești afiliați efectuează atacurile și îi oferă lui Lockbit o parte din răscumpărare, care este de obicei solicitată sub formă de criptomonedă, ceea ce face mai dificilă urmărirea acesteia.

În februarie, SUA au anunțat că au acuzat doi cetățeni ruși de desfășurarea ransomware-ului Lockbit împotriva unor companii și grupuri din întreaga lume. Ambii bărbați au fost, de asemenea, sancționați de Trezoreria americană.

Înainte de a fi confiscat de forțele de ordine, site-ul web al Lockbit afișa o galerie în continuă creștere a organizațiilor victimelor, care era actualizată aproape zilnic. Lângă numele acestora se aflau ceasuri digitale care arătau numărul de zile rămase până la termenul limită acordat fiecărei organizații pentru a furniza plata răscumpărării.

Marți, agențiile internaționale de poliție au întors din nou această platformă împotriva bandei însăși pentru a-l demasca pe Khoroshev și au publicat un afiș de căutare care promitea un premiu de 10 milioane de dolari pentru informații care ar fi condus la arestarea lui Khoroshev.

Potrivit unui act de acuzare din SUA, Khoroshev a primit cel puțin 100 de milioane de dolari în plăți Bitcoin din activitatea LockBit.

Marți, Statele Unite au anunțat sancțiuni cibernetice împotriva cetățeanului rus Dmitriy Yurevich Khoroshev, pe care l-au descris ca fiind unul dintre principalii lideri ai grupului de ransomware LockBit.

Departamentul de Stat al SUA va plăti o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații care conduc la identificarea sau localizarea liderilor cheie ai grupului LockBit, se arată într-un comunicat al Departamentului de Trezorerie al SUA.

Khoroshev, cunoscut și sub numele de "LOCKBITSUPP", a fost desemnat pentru rolul său în dezvoltarea și distribuirea ransomware-ului LockBit, a precizat Trezoreria.

Acesta a precizat că acțiunea a fost rezultatul unui efort de colaborare cu Departamentul de Justiție al SUA, Biroul Federal de Investigații, Agenția Națională pentru Criminalitate din Marea Britanie și alți parteneri internaționali.

"Acțiunea de astăzi transmite un mesaj clar că Statele Unite și partenerii lor din întreaga lume sunt hotărâte să dezmembreze ecosistemul ransomware, inclusiv prin descoperirea identităților celor care comit atacuri de tip ransomware", a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson, în comunicat.

Măsura urmează altor acțiuni recente ale SUA împotriva infractorilor cibernetici ruși, inclusiv dezorganizarea infrastructurii ransomware LockBit și sancțiuni împotriva afiliaților grupului LockBit.

"Rusia continuă să ofere un adăpost sigur pentru infractorii cibernetici, unde grupuri precum LockBit sunt libere să lanseze atacuri ransomware împotriva Statelor Unite, aliaților și partenerilor săi", se arată în declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel