Reducerea vârstei de pensionare. Lista a fost EXTINSĂ din nou
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Mai multe persoane vor putea beneficia de acest avantaj
Mai multe persoane vor putea beneficia de acest avantaj
Proiectul de lege adoptat de Camera deputaților va intra în vigoare după ce va fi promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial. Documentul extinde lista localităților intens poluate ale căror locuitori vor putea solicita retragerea mai devreme din activitate.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare rămân aceleași, modificările vizând lista localităților și cea a activităților specifice care au determinat poluarea. Astfel, noile localități ale căror locuitori vor putea să iasă mai repede la pensie (pe lângă cele pentru care, la acest moment este posibilă această derogare), prin reducerea vârstei standard cu doi ani, vor fi:

- Călărași;

- Abrud;

- Baia de Arieş;

- Lupșa;

- Roşia Montană;

- Slobozia din judeţul Ialomiţa;

- localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava;

- localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş;

- Berbeşti, din judeţul Vâlcea.

Pentru a ieși mai repede la pensie, persoanele vizate trebuie să fi locuit pe o rază de cel mult 8 km în jurul localităților pentru care se aplică măsura și cel puțin 30 de ani în acea arie. În ceea ce privește activitățile poluante indicate în prevederea ce conține măsura scăderii vârstei standard de pensionare, au fost adăugate următoarele: 

- extracţia şi prepararea minereurilor de uraniu;

- cianuri.

Citește și Punctul de pensie. Este oficial! Ce crește, ce scade

Acest lucru nu are un impact direct asupra beneficiarilor măsurii, întrucât, astfel cum am arătat, condiția fundamentală pentru potențialii beneficiari este să fi locuit în acele locuri, nelimitând accesul la beneficiul în cauză după locul de muncă și industria în care au activat.

Constituțional, însă, o astfel de măsură trebuie justificată obiectiv, pentru că ea aplică diferențiat anumite prevederi legale referitoare la condițiile de pensionare. Dacă o justificare obiectivă nu ar fi existat (în cazul de față, justificarea este activitatea poluantă), atunci ar fi fost vorba de o discriminare, iar măsura ar fi fost neconstituțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel