REPORTAJ: Refugiații din Donbas și-au găsit o nouă casă lângă schiloditul Cernobîl
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Dezastrul nuclear de la Cernobîl care a avut loc în luna mai 1986 a lăsat în urmă localități pustii, fantomatice, după ce oamenii au fugit. Radiațiile ucigătoare au determinat autoritățile să evacueze câteva sute de mii de oameni din zona centralei nucleare.

Încet, încet perimetrul a reintrat în stăpânirea naturii iar animalele sălbatice au început să prospere, spre mirarea oamenilor de știință.

Acum încep să își facă apariția și oamenii care sunt în căutarea unui cămin în ciuda lipsei facilităților sau a oportunităților.

În satul Steșchina s-au aciuat și Marina Kovalenco împreună cu cele două fiice adolescente. Cele trei și-au făcut un cămin dintr-una din casele abandonate ale satului. Femeile nu sunt complet singure, au câțiva vecini dar care au vârste înaintate, între 70 și 80 de ani, scrie BBC.

În ciuda faptului că în 1986 au fost evacuați 234.000 de oameni din perimentrul centralei nucleare, au fost câțiva care nu au plecat, chiar dacă este ilegal, chiar și acum, să locuiești acolo.

Mica familie formată din cele trei femei trăiesc în condiții precare, casa având nevoie urgentă de reparații. Podeaua se prăbușește și nu au încălzire într-un loc în care temepraturile pot sa scadă și la -20 de grade.

Singurele facilități de care cele trei beneficiază sunt gazele, electricitatea și semnal la telefonul mobil. Apa în schimb este o problemă, alimentarea făcându-se dintr-o fântână poluată printr-o țeavă ruginită.

Și closetul este o problemă deoarece se află undeva în fundul curții.

O casă în stare bună constă în jur de 3.500 de dolari însă asemenea proprietăți sunt o raritate. restul propietăților, multe din ele făcute din lemn, sunt vândute de propietari cu numai câteva sute de dolari.

Maryna era mult prea săracă pentru a cumpăra chiar și o asemenea proprietate în schimb consiliul local i-a oferit locuință în schimbul ajutorului pe care să-l ofere bătrânilor rămași în sat.

Cele două adolescente, atunci când nu merg la școala care se află la 5 km, își ajută mama în grădina în care își cultivă legume și au grijă de animalele din gospodărie care le asigură sursa de lapte și carne.

De la debutul dezastrului oamenii de știință au făcut continuu măsurători ale radiațiilor din sol, pomi, plante, și animale, chiar și din afara zonei de excludere.

Radiațiile s-au diminuat și nu mai prezintă un risc însă sunt locuri punctuale unde a fost depistată o concentrație destul de mare de cesiu în laptele vacilor. Cesiul fiind periculos pentru oameni deoarece se pot imbolnăvi de cancer tiroidian.

Marina știe la ce riscuri se supune pe ea și pe fetele ei însp consideră că era mult mai riscant pentru ele să rămână în zona de conflict din Donbas.

Mai exsită în acest loc și alte familii de refugiați care și-au găsit în micul sat de lângă Cernobîl a doua casă.

Niciunii nu vor să se mute într-un oraș mai mare, toți preferă liniștea micii localități și natura care inundă și prosperă în jurul lor, chiar dacă un inamic invizibil le dă târcoale. Toți spun că nimic nu se compară cu iadul pe care l-au trăit în războiul din Donbas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...


pixel