Refugiații din Ucraina. Vîlceanu: România poate deconta din POAD câteva cheltuieli

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Oamenii trebuie ajutați
Oamenii trebuie ajutați
Ucrainenii fug de război și este normal să fie primiți, găzduiți și îngrijiți. O atitudinea firească și omenească, dar care costă toate țările care întind o mână de ajutor. 

România poate deconta din Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) o parte din cheltuielile efectuate cu refugiaţii din Ucraina, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, într-o conferinţă de presă.

"În ceea ce priveşte decontarea din fonduri europene a unor cheltuieli legate de gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina, aş vrea să subliniez că la momentul acesta există o propunere de modificare a regulamentului care acordă o mai mare flexibilitate în a aloca şi în a redistribui fondurile europene de la Fondul Social la FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională - n. r.) şi invers, în funcţie de cum are nevoie fiecare stat, şi de asemenea există această posibilitate de a putea finanţa tot felul de cheltuieli pe care fiecare stat le-a efectuat cu refugiaţii din acel fond care se numeşte FEAD; este fondul pentru persoane defavorizate. La noi în România programul operaţional dedicat acestui fond este POAD (Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - n. r.) şi putem de acolo să decontăm câteva cheltuieli", a afirmat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. 

Nimeni nu a cerut azil

Peste 100 de refugiaţi sunt cazaţi în judeţul Brăila, potrivit informaţiilor furnizate marţi de Prefectură, care a făcut precizarea că niciun cetăţean ucrainean din cei care au ajuns pe teritoriul judeţului nu a solicitat azil.

"La data de 08.03.2022, din 713 locuri de cazare disponibile în judeţul Brăila pentru migranţii din Ucraina aflaţi în tranzit, 107 locuri sunt ocupate astfel: 31 locuri ocupate la UAT Şuţeşti, din 31 locuri amenajate; 17 locuri ocupate la Cămin Diaconia, din 25 locuri amenajate; 12 locuri ocupate la Centrul de Zi UAT Măxineni, din 20 locuri amenajate; 10 locuri ocupate la Hotel Traian, din 10 locuri amenajate; 10 locuri ocupate la Casa Pâinii UAT Viziru, din 21 locuri amenajate; 9 locuri ocupate la Hotel Sport, din 36 locuri amenajate; 15 locuri ocupate la Parohia Sfânta Filofteia, din 15 locuri amenajate; 3 locuri ocupate la Hotel GBC, din 13 locuri amenajate", informează Prefectura Brăila.

140 de adăposturi trebuie reparate

Peste 400 de locuri de cazare, în spaţii ale autorităţilor locale sau ale unor agenţi economici din judeţul Olt, pot fi folosite pentru refugiaţii din zona conflictului armat din Ucraina, au informat, marţi, reprezentanţii Prefecturii Olt.

Situaţia locurilor de cazare pentru persoanele provenite din zona conflictului armat din Ucraina a fost analizată în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Olt, reieşind că în judeţ sunt disponibile 163 de locuri în patru spaţii de cazare puse la dispoziţie de autorităţile locale şi 250 de locuri în spaţii puse la dispoziţie de către 20 de agenţi economici.

Municipalitatea braşoveană va operaţionaliza cele peste 140 de adăposturi de protecţie civilă din oraş, care nu au fost întreţinute, unele dintre acestea nefiind reparate de la construcţia lor, în urmă cu peste 40 de ani.

Cel puțin 20 de milioane de lei 

Conform primarului municipiului Braşov, Allen Coliban, lucrările de reparaţii ale acestor spaţii sunt estimate la minimum 20 de milioane de lei şi ar urma să se desfăşoare în perioada imediat următoare.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Braşov (CLSU) a hotărât adoptarea unei hotărâri care prevede operaţionalizarea acestor adăposturi de protecţie civilă şi organizarea de noi centre pentru primirea de refugiaţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel