Regulile privind investiţiile în centralele pe gaze, supuse unui prim vot al parlamentarilor europeni

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Două comisii din cadrul Parlamentului European vor vota marţi în încercarea de a opri Bruxelles-ul să eticheteze investiţiile în centralele pe gaze şi centrale nucleare drept investiţii sustenabile, iar rezultatul votului ar putea semnala dacă întregul Parlament European va aproba sau respinge planurile Bruxelles-ului, transmite Reuters.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, vrea să includă investiţiile în centralele pe gaze şi centrale nucleare pe lista investiţiilor "verzi". Taxonomia UE va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic.

Însă statele membre UE şi parlamentarii europeni au opinii împărţite cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor "verzi" şi ar putea respinge propunerile Comisiei.

Comisiile de mediu şi economie din Parlamentul European vor vota marţi o rezoluţie de respingere a regulilor propuse de Comisia Europeană. În textul rezoluţiei se menţionează că energia nucleară şi gazele naturale nu pot fi considerate investiţii sustenabile pe baza legilor UE actuale, iar etichetarea lor drept investiţii "verzi" ar crea confuzie în rândul investitorilor.

Proteste împotriva scumpirii carburanţilor, în ţară. Şoferii au blocat pompele benzinăriilor

Oficialii se aşteaptă la un vot strâns în cadrul comisiilor, în condiţiile în care poziţia numitor europarlamentari nu este încă clară. Cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), nu are o poziţie unică şi a dat mână liberă parlamentarilor săi să voteze cum doresc.

Rezultatul votului de marţi din comisii va pregăti terenul pentru votul întregului Parlament European care se va pronunţa asupra acestei rezoluţii la începutul lunii iulie. Este nevoie de sprijinul a cel puţin jumătate din cei 705 de eurodeputaţi pentru a bloca propunerea Comisiei.

Taxonomia UE privind finanţarea sustenabilă vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul. Această taxonomie va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba, de exemplu, despre modernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din Estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Freepik.com

Producţia industrială a României, în declin

INS a cumunicat că producţia industrială a României a...

Albacher
Vladimir Putin
Modificările din Codul fiscal scutesc unele venituri de la impozitare
Freepik.com
Banca Nationala a României
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cereale / Sursa: Freepik.com

UE pregătește tarife mai dure pentru importurile din Ucraina

UE pregătește tarife mai dure pentru importurile din...

Foto: Freepik.com
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro

Microsoft concediază 6.000 de oameni

Plan de concedieri la gigantul american. 

Bună dimineața!
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Nvidia / Foto: Laineema / Flickr
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr

Trump atacă din nou Rezerva Federală a SUA

Critici directe la adresa președintelui Fed, Jerome...

Casă de schimb valutar
Semnare document / FOTO: Freepik
Capitoliul / FOTO: Freepik
Nissan
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ

pixel