Reorganizare la CNPP. Ce se întâmplă cu dosarele românilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Ministerul Muncii a pus în procedura de transparenţă o Hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice.

Propunerea Casei Naționale de Pensii Publice, pentru punerea în aplicare a prevederilor, alin. (2) art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2024 privind aprobarea realizării de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a reţelei securizate de comunicaţii de date de arie extinsă pentru sistemul informatic "Hub de servicii MMSS-SII MMSS", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, explică Ministerul Muncii.

 

Care este situaţia actuală

 

Prezentul demers își propune să asigure punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (2) art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 37/2024 privind aprobarea realizării de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, a reţelei securizate de comunicaţii de date de arie extinsă pentru sistemul informatic "Hub de servicii MMSS-SII MMSS", precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, și ale Hotărârii Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice, cu modificările ulterioare. Astfel, numărul de posturi cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice, cu modificările ulterioare, se modifică în mod corespunzător, pentru posturile prevăzute la alin. 2 al art. 8, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe până la data de 1 martie 2025.

La această dată, conform prevederilor art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 118/2012, cu modificările și completările ulterioare, CNPP funcţionează cu un număr de 3.474 de posturi, finanţate din bugetul asigurărilor sociale de stat, din care 123 de posturi aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale, inclusiv posturile de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, din cadrul caselor teritoriale de pensii, în număr de 299.

 

Modificările aduse prin acest proiect

 

Personalul prevăzut la art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 90/2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 din 23 august 2021, aprobată prin Legea nr. 362/2022, care în prezent desfășoară activităţi în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaţionale şi servicii electronice avansate pentru sistemul naţional de pensii prin digitalizare şi recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului naţional de redresare şi rezilienţă din cadrul R6. Reforma sistemului public de pensii, investiţia 10, jalon 240 - Sistemul informatic din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice şi I9. Susţinerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, jalon 239 - Toate dosarele de pensii recalculate, va fi preluat în cadrul structurilor organizatorice ale caselor teritoriale de pensii până la data de 1 martie 2025.

 

Prin prezenta modificare se are în vedere și punerea în aplicare a dispozițiilor art. 166 din Legea nr. 360/2023 în sensul preluării posturilor de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, în număr de 299, în subordinea INEMRCM, fără afectarea drepturilor salariale. Numărul total de posturi de la articolul 8, alineatul (2) din Hotărârea Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice se va diminua cu 299 de posturi ce vor trece în subordinea INEMRCM prin modificarea și Hotărârii Guvernului nr. 1229/2005 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă.

Numărul de posturi al Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă nu este cuprins în numărul total de posturi de la articolul 8, alineatul (2) din Hotărârea Guvernului nr. 118/2012 privind aprobarea Statutului Casei Naţionale de Pensii Publice.

După modifăcările propuse, numărul total de posturi din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii este de 4.175, din care Casa Națională de Pensii Publice, ordonator principal de credite, va avea un număr total de 332 de posturi. În urma modificărilor efectuate, la nivel de ordonator principal de credite, numărul total al funcțiilor publice de conducere este de maximum 334 funcții publice de conducere (4175 x 8% = 334).

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Euro
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Ghișeu
Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani
Lucrător în construcții
Industrie / Sursa: Freepik.com
Hacker / FOTO: Freepik
Tesla
Ikea
Birou / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Foto: Arhivă
colaj foto pexels.com

Lovitură din China pentru profiturile BMW şi Mercedes

BMW şi Mercedes raportează scăderea vânzărilor, în urma...

Telecomunicații
Inteligență artificială / Foto: Freepik
Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Totul despre Bigster, cel mai nou model lansat de Dacia

Dacia a lansat cel mai mare SUV al său produs la uzina...


pixel