Reorganizarea ANAF. Dispare o direcție dar vor fi mai mulți inspectori
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Controale masive ale ANAF. Cine este vizat
Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 520/2013, care reglementează organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Noile prevederi introduc schimbări semnificative menite să eficientizeze activitatea agenției și să îmbunătățească colectarea veniturilor la bugetul general consolidat.

Principalele modificări

Numărul maxim de posturi din cadrul ANAF va fi de 507, ca urmare a adăugării a 220 de posturi destinate activității de antifraudă fiscală. Această măsură are scopul de a dezvolta și operaționaliza Sistemul național RO e-Sigiliu, care va asigura trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal și fiscal pe teritoriul României.

Direcția generală antifraudă fiscală va fi degrevată de competențele în domeniul vamal, concentrându-se exclusiv pe prevenirea și combaterea fraudelor fiscale.

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va fi integrată la nivel central, pierzându-și personalitatea juridică, pentru a asigura o administrare mai eficientă a marilor contribuabili.

Activitatea Direcției Generale de Executare Silită Cazuri Speciale va fi reorganizată pentru a se concentra pe coordonarea și îndrumarea executărilor silite și valorificarea bunurilor. Activitățile operative vor fi gestionate de direcțiile generale regionale ale finanțelor publice subordonate ANAF.

Funcția de inspector antifraudă va fi utilizată pentru reorganizarea DGAF. Activitatea operativă va fi structurată la nivel județean, iar aceste structuri județene de antifraudă fiscală vor deveni operaționale începând cu 1 ianuarie 2025.

Obiective și impact

Aceste modificări sunt menite să modernizeze și să adapteze procedurile și metodele de supraveghere vamală și fiscală la realitățile actuale. Ele au fost elaborate în acord cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și urmăresc eficientizarea activității ANAF, creșterea colectării veniturilor și îmbunătățirea trasabilității bunurilor cu risc fiscal.

Prin aceste măsuri, Guvernul României își propune să întărească capacitatea instituțiilor fiscale și să asigure un control mai riguros al activităților economice cu impact fiscal semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel