Reuniune crucială pentru piața cuprului, regele metalelor verzi. Totul va fi luat sub lupă

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Discuțiile se anunță extrem de intense
Discuțiile se anunță extrem de intense
Producătorii mondiali de cupru se întâlnesc în Chile pentru cea mai mare adunare din 2019. Vor fi întoarse pe toate pluate fuziunile și achiziițe înregistrate în acest sector pe fondul unei cereri puternice și al unei oferte limitate pentru metalul care susține tranziția către energia verde.

Această tendință a achizițiilor vine în contextul în care grupurile autohtone și nu numai se opun tot mai mult încercărilor industriei de a construi noi mine, obstacole care alimentează o conștientizare tot mai mare în rândul companiilor miniere că va fi nevoie de consolidare pentru a se dezvolta.

Luna trecută, Glencore Plc a oferit 22,5 miliarde de dolari pentru rivalul său mai mic Teck Resources Ltd., o ofertă pe care Teck a respins-o până acum în favoarea propriilor planuri de creștere axate pe cupru. Lundin Mining Corp plătește aproape 1 miliard de dolari pentru a prelua controlul minei de cupru Caserones din Chile, în ciuda incertitudinii politice din această țară.

Se așteaptă ca directorii executivi de la toate cele trei companii să se numere printre cei aproximativ 450 de investitori, directori, analiști și autorități de reglementare care se vor reuni în capitala chiliană Santiago pentru conferința globală anuală privind cuprul.

"Pentru cupru, regele metalelor verzi, tema transformării verzi rămâne un impuls puternic”, a comentat Ole Hansen, strateg la Saxo Bank, pentru Reuters. "Producătorii se confruntă cu provocări în următorii ani, având în vedere calitatea mai scăzută a minereului, creșterea costurilor de producție și lipsa investițiilor din ultimii ani.

Potrivit unui studiu realizat de S&P Global, se așteaptă ca cererea globală de cupru să ajungă la 53 de milioane de tone pe an până în 2053, mai mult decât dublul nivelurilor actuale, dar se așteaptă ca oferta să fie în continuare insuficientă. Această proiecție explică parțial graba de pe piețe.

Săptămâna trecută, BHP Group Ltd, cea mai mare companie minieră din lume, a obținut aprobarea acționarilor pentru preluarea producătorului australian de cupru Oz Minerals Ltd., în valoare de 6,4 miliarde de dolari.

Rio Tinto Ltd, care se confruntă cu o opoziție puternică față de proiectul său Resolution Copper din Arizona, a plătit 3,3 miliarde de dolari în decembrie anul trecut pentru a cumpăra rivalul Turquoise Hill și a prelua controlul direct al unei mine de cupru gigant din Mongolia.

Săptămâna trecută, Hudbay Minerals Inc. a declarat că va plăti 439 de milioane de dolari pentru a achiziționa rivalul Copper Mountain Mining Corp.

Dincolo de fuziuni și achiziții, acești giganți minieri se confruntă cu problema tot mai acută a atragerii de noi lucrători, în special în Statele Unite, precum și cu concurența rivalilor care explorează noi modalități de a extrage cupru de pe fundul Oceanului Pacific și prin levigare din deșeurile miniere.

"Este o piață destul de agilă, care își evaluează în mod constant investițiile pe termen lung", a declarat ministrul chilian al mineritului, Marcela Hernando, pentru Reuters.

Hernando, care este așteptată să țină marți discursul principal al conferinței, se așteaptă ca producția de cupru să crească în următorii ani în țara sa, primul producător mondial, datorită activităților companiilor de stat Codelco, BHP, Anglo American Plc, Freeport-McMoRan Inc, Glencore și Teck.

Peru, țara vecină, al doilea mare producător mondial de cupru, plănuiește, de asemenea, să crească producția în acest an.

Prețul cuprului a atins vinerea trecută un maxim al ultimelor șapte săptămâni, în ciuda îngrijorărilor macroeconomice legate de proiecțiile incerte privind cererea chineză și de războiul în curs de desfășurare din Ucraina, deși a scăzut cu aproape 5% față de maximul ultimelor șapte luni de 9.550,50 dolari atins în ianuarie.

"Ne așteptăm ca piața cuprului să rămână deficitară pe măsură ce tranziția ecologică se accelerează", a declarat Fitch Solutions într-un raport recent adresat clienților săi.

O parte a conferinței, care durează o săptămână, este dedicată prezentărilor de cercetare cu privire la noile aplicații pentru metalul roșu, ca parte a unui plan al industriei de combatere a aluminiului, o alternativă mai ieftină, dar mai puțin eficientă pentru conducerea electricității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel