Reuters: Washingtonul a ameninţat că va bloca accesul la dolari al Raiffeisen, urmare a relaţiilor cu Rusia
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediu Raiffeisen din Moscova
Sediu Raiffeisen din Moscova
Banca austriacă este sub vizorul oficialilor americani şi europeni. 

De mai bine de patru luni, emisarii americani au transmis avertismente din ce în ce mai aspre către Raiffeisen Bank International din Austria pentru a renunța la o afacere despre care susțineau că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi din Rusia. În luna mai, răbdarea Washingtonului s-a epuizat, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, într-un ultimatum scris, care a fost primit pe 8 mai de către bancă, supervizorul său Banca Centrală Europeană și guvernul austriac, Washingtonul a amenințat să restricționeze accesul Raiffeisen la dolari, potrivit unei persoane care a văzut scrisoarea, o potențială sentință de moarte pentru cel mai mare creditor occidental din Rusia.

În câteva ore, Raiffeisen a anulat afacerea anunțată pentru prima dată în decembrie, dar prejudiciul fusese deja făcut: împingând Washingtonul la limită, au fost semănate semințele neîncrederii, a declarat o persoană familiarizată cu gândirea americană.

Acum, la aproape două luni de atunci, presiunea asupra băncii de a-și slăbi legăturile cu Rusia este în creștere, atât din partea Washingtonului, cât și a BCE, au spus trei persoane familiarizate cu procesul.

Raiffeisen și Austria sunt în prima linie a unui efort global al Statelor Unite de a izola Rusia prin întărirea sancțiunilor bancare și întreruperea accesului la bunuri occidentale la mai bine de doi ani după ce aceasta a invadat Ucraina.

Reuters a vorbit cu mai multe persoane, inclusiv oficiali de rang înalt implicați în discuții cu Statele Unite, Austria și reglementatorii europeni, precum și surse cu cunoștințe directe despre strategia băncii.

Interviurile arată că banca rămâne sub presiune internațională imediată pentru a se retrage din Rusia - în ciuda faptului că a renunțat la afacerea de a cumpăra o cotă în firma austriacă de construcții Strabag STRV.VI, despre care Trezoreria SUA a declarat în mai că aparținea omului de afaceri rus sancționat Oleg Deripaska.

Deripaska a declarat pentru Reuters că răspunsul SUA la această tranzacţie a fost "o aiureală", iar un purtător de cuvânt al omului de afaceri a reafirmat că "în acest moment Deripaska are un interes zero în Strabag".

Interviurile au arătat de asemenea că Raiffeisen nu a luat în seamă avertismentele de anul trecut de la autorităţile de reglementare din Europa. Washingtonul ameninţă în continuare că ar putea pedepsi Raiffeisen şi continuă să monitorizeze atent banca, relaţiile sale cu Rusia şi posibilele încălcări ale sancţiunilor, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că schimburile de informaţii cu Trezoreria SUA privind Rusia sunt "în general prietenoase", iar banca îşi reduce continuu expunerea.

Reprezentanţii Trezoreriei SUA nu au dorit să facă comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Este cel mai subțire ceas din lume, ceva incredibil! VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel