Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Scăderea se datorează unei scăderi prelungite în sectorul imobiliar și a instabilității pieței muncii care au redus cererea internă, menținând așteptările că Beijingul va trebui să lanseze și mai multe stimulente.
În perioada aprilie-iunie, a doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o creștere de 4,7%, conform datelor oficiale, cea mai slabă performanță după primul trimestru al anului 2023, ratând previziunile de 5,1% ale analiștilor în cadrul unui sondaj Reuters. De asemenea, a fost în scădere față de creșterea de 5,3% din trimestrul precedent.
Yuanul și acțiunile din China au scăzut în urma datelor dezamăgitoare.
Cifrele vin în contextul în care Beijingul încearcă să consolideze încrederea economică în cadrul celui de-al treilea plen, o reuniune a importantă partidului comunist care începe luni.
Guvernul vizează o creștere economică de aproximativ 5% pentru 2024, un obiectiv pe care mulți analiști îl consideră ambițios și care ar putea necesita mai multe stimulente.
Pe o bază trimestrială, creșterea a fost de 0,7 %, față de 1,5 % în cele trei luni anterioare, revizuite în scădere.
Pentru a contracara scăderea cererii interne și criza imobiliară, China a stimulat investițiile în infrastructură și a investit fonduri în producția de înaltă tehnologie.
Biroul Național de Statistică din China a declarat că, în timp ce vremea nefavorabilă a reprezentat o parte din impactul asupra creșterii în al doilea trimestru, economia s-a confruntat cu o creștere a incertitudinilor externe și a dificultăților interne în a doua jumătate a acestui an.
Creșterea economică din China a fost inegală, producția industrială depășind consumul intern, alimentând riscurile deflaționiste pe fondul declinului imobiliar și al creșterii datoriilor administrațiilor locale.
Deși exporturile chineze solide au oferit un oarecare sprijin, tensiunile comerciale în creștere reprezintă acum o amenințare.
Sectorul imobiliar din China a fost și mai afectat, prețurile locuințelor noi scăzând în iunie în cel mai rapid ritm din ultimii nouă ani, în ciuda măsurilor de sprijin guvernamentale.
Investițiile imobiliare au scăzut cu 10,1% în prima jumătate a anului 2024 față de anul precedent, iar vânzările de locuințe pe suprafață au scăzut cu 19%, mai mult decât scăderea de 20,3% din primele cinci luni ale anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...