Reuters: Profit anual record pentru cel mai mare gurp bancar din Rusia
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sberbank
Sberbank
Anul trecut, creditele acordate clienților de către cel mai puternic grup bancar din Rusia au ajuns la sume record. Profitul Sberbank a fost pe măsură.

Cel mai mare grup bancar deținut de statul rus, Sberbank, a înregistrat un profit fără precedent, de 1.500 miliarde de ruble (16,3 miliarde de dolari) anul trecut, Majorarea este de mai mult de cinci ori în comparație cu profitul de anul trecut.

Această majorare vine ca un efect al redresării sectorului bancar din Rusia, afectat de sancţiunile aplicate de către autoritățile occidentale, scrie Reuters.

Anul trecut a fost un an bun pentru toate băncile din Rusia care au înregistrat profituri record de 3,3 trilioane de ruble (35,9 miliarde de dolari), ca urmare a creșterii dobânzilor la creditele ipotecare, de consum şi la împrumuturile acordate întreprinderilor. De asemenea, Banca Centrală a Rusiei, la rândul ei, a majorat dobânzile cheie până la 16% pe parcursul anului trecut.

Cel mai puternic grup bancar rusesc, Sberbank, are mai mult de 108 milioane de clienți, ocupând prima poziție în sectorul bancar din această țară.

Herman Gref, directorul general al Sberbank, a declarat că a acordat credite în valoare de 28.700 miliarde de ruble în 2023, iar portofoliul său de împrumuturi a atins suma de 39.400 miliarde de ruble, o creștere de 27%.

Anul trecut, rentabilitatea capitalului propriu al băncii a urcat la 25,3%, în timp ce profitul net din trimestrul patru s-a situat la 359,7 miliarde de ruble.

"Principala surpriză o reprezintă majorarea marjei nete a dobânzilor, la 6,26% comparativ cu trimestrul trei din 2023, pe fondul creşterii solide a afacerilor", au declarat analiştii de la Sinara Investment Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel