După ce președintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală rusă și ministerul de finanțe al Rusiei, blocând active rusești suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari în Occident.
Uniunea Europeană a adoptat luni o lege pentru a pune deoparte profiturile excepționale obținute din activele înghețate ale băncii centrale ruse, a anunțat luni UE, conform Reuters.
Acesta este un prim pas concret către obiectivul blocului comunitar de a folosi banii pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Profiturile excepționale provenite din activele rusești ar fi în valoare de 15 miliarde de euro, conform unor estimări ale UE.
"Acesta este un furt: Este însușirea a ceva ce nu-ți aparține", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la radio Sputnik, potrivit TASS.
Zakharova a declarat că răspunsul Moscovei va fi "extrem de dur", deoarece Rusia a considerat că are de-a face, în esență, cu hoți.
"Având în vedere că țara noastră a calificat acest lucru drept furt, atitudinea va fi față de hoți", a spus Zakharova. "Nu ca niște manipulatori politici, nu ca niște tehnologiști, ci ca niște hoți".
Rusia a declarat că, dacă proprietatea sa este confiscată, atunci, ca răspuns, va confisca activele americane, europene și ale altor state.
Statele Unite au lansat ideea de a confisca în mod direct activele, dar oficialii UE consideră că acest lucru este prea riscant din punct de vedere juridic.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a salutat inițiativa Occidentului într-o postare pe X.
"Încurajăm măsuri suplimentare pentru a permite utilizarea lor practică în beneficiul Ucrainei. Acești pași trebuie să fie ambițioși și prompți", a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un accident provocat de o...
Val de căldură extremă în estul...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Donald Trump a semnat legea...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...