Revelion tot anul. Unde petreci Anul nou în aprilie sau în august
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Anul Nou cunoaște variații calendaristice mari
Anul Nou cunoaște variații calendaristice mari
Anul Nou celebrat pe 1 ianuarie este departe de a fi o tradiție universală, ci una europeană și cu o vechime relativ redusă. Spre exemplu, mulți moldoveni de peste Prut încă mai celebrează Sărbătorile de iarnă și pe stil vechi, după calendarul iulian, în care prima zi a anului este 14 ianuarie. În afara Europei, Revelionul este celebrat primăvara sau toamna. Mult mai rare sunt ocaziile în care Anul Nou începe într- zi de vară.

Pentru romani, Anul Nou începea pe 1 martie, data de 1 ianuarie impunându-se treptat, după începerea erei creștine. Când finalmente s-a impus acedastă dată, lucrurile au fost date peste cap de Conciliul de la Tours din 567 când reprezentanții bisericii a abolit 1 ianuarie ca primă zi a anului, fără să impună o altă zi în loc. Astfel, că în lumea creștină Anul Nou era celebrat fie în prima zi de Crăciun, fie pe 25 martie, de Bunavestire. Alții au revenit la vechea tradiție romană legată de prima zi a primăverii, 1 Martie. În Bizanț, anul începea la sfârșitul verii, pe 1 septembrie, după ce teologii au stabilit, fără putință de tăgadă, că lumea a fost creată pe 1 septembrie 5509, înainte de Hristos. De altfel, data a rămas în bisericile ortodoxe ca începutul anului bisericesc.

În anul 1582, papa Gregorius XIII a impus o reformă a calendarului care să corecteze erorile de calcul care se acumulaseră de-a lungul secolelor și să pună în acord calendarul cu mișcarea reală a Pământului în jurul Soarelui. Atunci au fost practic șterse din calendar 10 zile și tot atunci, țările catolice au revenit la 1 ianuarie ca zi a Anului Nou. Schimbarea a fost adoptată treptat și de țările protestante, însă țările ortodoxe au fost și mai conservatoare.

România a renunțat la calendatul iulian în favoarea celui gregorian abia după Primul Război Mondial, iar unele biserici ortodoxe, precum cea rusă sau sârbă, își fixează sărbătorile după calendarul iulian și astăzi. Interesant este că în Țara Galilor este un singur cătun care celebrează Anul Nou pe 14 ianuarie, după calendarul iulian. Satul are, potrivit ultimului recensământ, 313 locuitori și pitorescul nume de Cwm Gwaun.

Variații derutante în Asia

În Asia, zăpăceala Anului Nou este și mai mare. Calendarul chinezesc este unul lunar, corectat odată la trei ani după cel solar. Asta înseamnă că Revelionul chinezilor poate varia între 20 ianuarie și 20 februarie, model preluat și de coreeni și vietnamezi. Japonezii se pare că s-au săturat de variații și au adoptat ziua de 1 ianuarie. În Cambodgia și Thailanda, Anul Nou pică pe 13 sau 14 aprilie.

În India, prima zi a anului variază considerabil nu doar în funcție de religie, ci și de tradițiile locale. În statele nord-indiene, data Anului Nou este fixată ca ziua în care, potrivit calendarului hindus, Soarele intră în zodia Berbecului, adică 14 sau 15 aprilie. Deși tot hinduși, cei din sud încep anul pe 23 sau 24 martie, când începe luna Chaitra. Comunitatea sikh a fixat Anul Nou pe 14 martie, iar lista variațiilor de pe subcontinentul indian este departe de a se fi încheiat.

Citește și: 

Pentru Romania, sarbatorile de iarna inseamna brad și luminite

Evreii și musulmanii sunt la fel de puțin riguroși când vine vorba de Anul Nou. În iudaism, anul începe fie în septembrie, fie în octombrie, depinde cum pică ziua de Rosh Hashanah în calendarul evreiesc. Musulmanii folosesc un calendar lunar necorelat cu cel solar astfel că anul lor este mai scurt cu 11 sau 12 zile. În consecință, prima zi a lunii Muharram, Anul Nou, se schimbă continuu și poate să cadă în orice anotimp.  În iranienii zoroastrieni au o zi fixă, echinocțiul de primăvară, pe 21 martie.

În Africa, creștinii și Egipt și Etiopia au rămas atașați vechiului calendar egiptean, în care anul începea pe 11 sau 12 septembrie, zi care marca începutul inundațiilor Nilului. Unele populații din zona Africii de Sud sărbătoresc pe 1 august.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel