Revoluție în sectorul bancomatelor. Ce se întâmplă

Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Totul devine mai ușor
Totul devine mai ușor
Băncile din România au început revoluția contactless, încă din 2019. Din ce în ce mai multe ATM-uri sunt schimbate cu cele de la care banii pot fi retrași fără seria de operațiuni pe care o presupuneau cele clasice. Noile bancomate au ecran tactil, cititoare de carduri contactless și sisteme pentru o securitate sporită.

Prima instituție bancară care a introdus ATM-urile contactless, anul trecut, a fost Banca Transilvaniaa. Retragerile de numerar se pot face acum și cu telefonul sau accesoriile BT Pay, cu cardurile contactless şi cu NEO private beta. Primul ATM de ultimă generație, 100% contactless, fără fantă pentru card, a fost instalat în Bucureşti, la Promenada Mall, la finalul lunii iulie 2019. Colecția BT Pay include o serie de alternative de plată contactless, de tip wearables: ceas, brățară, sticker, aplicația BT Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay şi tastatura/extensia BT Pay.

Tot de anul trecut au început să-și înlocuiască ATM-urile și celelalte bănci. Cea mai veche bancă din România, CEC Bank, a anunțat, în iulie 2020, că demarează un amplu program multianual de modernizare a infrastructurii de bancomate și aparate multifuncționale pentru plăți. Programul face parte din strategia de digitalizare și modernizare a CEC Bank, în cadrul căreia au fost lansate deja, de la începutul anului, o serie de produse și servicii inovative: plățile contactless de pe telefonul mobil prin Android și Apple Pay, aplicația de transferuri Card2Card, deschiderea online a conturilor prin CEC_IN. 

Plata facturilor se va face mai ușor

Până la sfârșitul lui 2020, în prima fază a programului, vor fi înlocuite 200 de ATM-uri CEC Bank, cu aparate de ultimă generație, iar acest proces va continua și în următorii ani, până la înlocuirea întregii flote de ATM-uri. În plus, va fi extinsă rețeaua de echipamente multifuncționale de plăți (MFM). Valoarea investițiilor programate pentru 2020 se ridică la 2,6 milioane de euro. CEC Bank are cele mai multe bancomate din țară, inclusiv în mediul rural, acolo unde românii depind, practic, de ATM-urile CEC. Rețeaua are peste 1.200 de terminale de tip ATM și MFM.

Citește și Facilități pentru pensionari, oferite de bănci

Bancomatele permit accesul facil la disponibilități și la alte operațiuni precum plata facturilor. Tot mai mulți clienți apelează la sistemele self-service, pentru a economisi timp și pentru flexibilitate. De aceea, modernizarea infrastructurii va permite diversificarea serviciilor disponibile la nivelul bancomatelor și echipamentelor multifuncționale de plăți. Echipamentele multifuncționale care vor înlocui bancomatele clasice permit și depuneri de numerar în lei și euro, operațiuni de schimb valutar și plata facturilor în numerar și cu cardul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik

pixel