Rezervele valutare ale Băncii Naționale au crescut în aprilie

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Au fost numărați toți
Au fost numărați toți
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 53,341 miliarde de euro, la 30 aprilie 2023, în creştere cu 0,21%, faţă de 53,229 miliarde de euro la 31 martie 2023, a anunţat marţi BNR.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii au avut loc intrări de 1,804 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,692 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,014 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 aprilie 2023 au fost de 59,355 miliarde de euro, faţă de 59,289 miliarde de euro la 31 martie 2023.

Plăţile scadente în luna mai 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 272 milioane euro.

Finanțele explică oficial de unde provine gaura din buget

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde de lei.

Deficitul este cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 2,5 miliarde de lei, informează, vineri, Ministerul Finanţelor.

Conform MF, deficitul a fost cauzat, printre altele, şi de volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.... Citește mai departe AICI

Ce nu vor să spună conducătorii României

Este România capabilă de așa ceva? ”Foarte greu, foarte greu”, a răspuns profesorul Coșea. ”România este într-o situaţie foarte dificilă, conducătorii noştri nu o spun în mod direct, dar e o situaţie foarte dificilă. Noi avem nişte deficite enorme care subminează condiţiile de viaţă în România. E deficitul contului curent, deficitul balanţei comerciale, deficitul bugetar. Toate astea arată că noi trebuie să luăm măsuri mai serioase decât alţii, mai ales că nu suntem în zona euro. Asta înseamnă, aşa cum ultima analiză a Fondului Monetar şi a Uniunii Europene a arătat, asta înseamnă reduceri de personal în sectorul public, asta înseamnă reduceri de salarii, mai ales în sectorul IT şi mai ales creşterea de impozite şi taxe. Lucrurile astea, vă daţi seama că, în condiţiile României, sunt nişte nişte elemente de dramatică cădere a nivelului de trai, intrăm într-o austeritate evidentă şi văd că deocamdată, Guvernul nu are curajul ca să ia astfel de măsuri”, a estimat profesorul de economie. 

Potrivit spuselor sale, ”România are nevoie de reformă structurală, în sensul în care ramurile economiei româneşti să se bazeze mai mult pe resursele proprii prelucrate în ţară şi pe un grad mai înalt de tehnologizare, care să ridice valoarea adăugată creată în România, să dea salarii mai mari, să alimenteze mai bine bugetul şi mai ales să se renunţe la această greşeală extraordinară pe care a făcut-o Ministerul de Finanţe în ultimele luni, aceea de a ataca singurul sector care creează valoare şi care alimentează bugetul, care e sectorul economiei reale private. Acest sector a fost atacat prin mărirea impozitelor şi taxelor, prin eliminarea unor facilităţi. .... Citește în continuare AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik

pixel