Europa, zguduită de tarifele anunţate de Trump. Investitorii trag semnalul de alarmă
Investitorii globali au...
Această experienţă reuşită, în urma căreia o femeie a beneficiat de transplant, demonstrează că tehnologia de livrare cu drona, deja utilizată în cazul coletelor achiziţionate online în unele ţări, poate fi exploatată pentru îmbunătăţirea sistemului actual de transport al organelor şi pentru reducerea costurilor.
Astfel, medicina va prinde uşor din urmă sectorul de vânzări online - Google a primit permisiunea de a începe livrările cu drona în câteva oraşe din Australia şi Statele Unite. "Cred că în 3-5 ani vom începe să vedem regulat mai multe livrări de organe", a declarat pentru AFP Joseph Scalea, chirurg şi conducător de proiect la centrul medical al Universităţii Maryland. ”Şi, fără îndoială, livrările cu drona vor deveni posibile pe scară largă în cinci până la zece ani”, a adăugat el.
Timpul este cea mai importantă constrângere în ceea ce priveşte transportul de organe. În 2018, 1,5% dintre organe nu au ajuns la destinaţie, iar 4% au întârziat cel puţin două ore, potrivit reţelei americane care gestionează sistemul de donare de organe.
Citește și: Drona pentru pasageri, soluție împotriva aglomerației din trafic
În prezent, organele sunt transportate de companii specializate cu ajutorul curselor aeriene regulate sau a aeronavelor de mici dimensiuni, în funcţie de necesităţi. În oraşe, transportul este îngreunat de ambuteiaje.
Scalea îşi imaginează un viitor în care dronele vor face legătura între spitale şi aeroporturi sau chiar între spitalele din acelaşi oraş. "Există avantaje cu potenţial enorm, chiar şi pe distanţe scurte de şase, şapte sau opt kilometri", a spus el.
Medicul, care a fondat o societate pentru gestionarea datelor pentru toate modalităţile de transport a organelor, convenţionale şi ''neconvenţionale'', compară livrarea cu drona cu un sistem asemănător serviciului Uber, mai flexibil şi mai puţin costisitor decât ''taxiurile'' folosite în prezent.
Costul mediu de transport al unui rinichi este de 5.000 de dolari, a menţionat Scalea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Investitorii globali au...
Evaziunea începe din bucătărie:...
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Urmează schimbări la asigurarea...
Secretarul de Stat al SUA,...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Bruxelles-ul propune o taxă...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...