Rishi Sunak vrea să readucă Marea Britanie pe primul loc în topul european al investițiilor străine directe

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Premierul Marii Britanii
Premierul Marii Britanii
În ceea ce privește numărul investițiilor străine directe, Marea Britanie a fost depășită de Franța anul trecut iar ulterior a fost depășită și de Germania. Acum, premierul Rishi Sunak face demersuri în acest sens.

Primul ministru britanic Rishi Sunak a anunțat investiții în sectorul privat în valoare de 29,5 miliarde de lire sterline (36,76 miliarde de dolari), fiind, astfel, cu un pas mai aproape de a readuce țara pe primul loc în topul european al investițiilor străine directe (ISD).

Fondurile australiene IFM Investors și Aware Super vor investi 10 miliarde de lire sterline, respectiv, 5 miliarde de lire sterline în proiecte care variază de la infrastructură și tranziție energetică la locuințe la prețuri accesibile, a precizat biroul lui Sunak într-un comunicat, transmite Reuters.

Gigantul energetic spaniol Iberdrola va suplimenta cu 7 miliarde de lire sterline investițiile companiei în Marea Britanie, care includ rețele de transport și de distribuție a energiei electrice, a precizat acesta.

Alte proiecte enumerate în declarație includ o investiție de 2,5 miliarde de lire sterline în inteligența artificială de către Microsoft.

"Atragerea investițiilor globale se află în centrul planului meu de creștere a economiei", a afirmat Sunak în declarația publicată înaintea "summitului" său de investiții care va avea loc luni la palatul Hampton Court din secolul al XVI-lea din Londra.

Marea Britanie, la fel ca multe alte țări, caută investiții din sectorul privat pentru a ajuta la restructurarea economiei sale pentru a face pregătirile necesare pentru tranziția energetică și pentru a construi o infrastructură adaptată necesităților.

Dar mai mulți investitori importanți au declarat că incertitudinea politică și de reglementare declanșată de votul din 2016 de la referendumul Brexit a diminuat atractivitatea Marii Britanii în ultimii ani, în timp ce alte țări au devenit mai atractive pentru investițiile străine directe.

 

Frața a detrona Marea Britanie anul trecut

 

Anul trecut, Franța a depășit Marea Britanie ca țară europeană cu cel mai mare număr de proiecte noi de investiții străine directe. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat angajamente de investiții în țara sa în valoare de 13 miliarde de euro (14,18 miliarde de dolari)la o adunare similară privind ISD în luna mai.

Sunak a declarat că noile finanțări pentru industrii precum energia curată, științele vieții și tehnologia avansată vor crea locuri de muncă de înaltă calitate în Marea Britanie.

Guvernul Marii Britanii recunoaște că trebuie să facă mai mult pentru a fi mai competitivă, așa cum se arată într-o analiză lansată după ce țara a ratat unele investiții foarte profitabile.

Marea Britanie se află acum în urma Franței și Germaniei în ceea ce privește atractivitatea investițiilor străine directe, potrivit firmei de contabilitate EY.

Dar a avut câteva succese recente, inclusiv un anunț făcut vineri de Nissan despre mașinile electrice pe care le va construi în nord-estul Angliei.

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a anunțat miercuri stimulente fiscale pe termen lung pentru a stimula investițiile în afaceri, care speră că vor contribui la accelerarea economiei lente a țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel