Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 4,9% în trimestrul al treilea

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
China a pregătit o SURPRIZĂ pentru vizitatorii Jocurilor Olimpice
China a pregătit o SURPRIZĂ pentru vizitatorii Jocurilor Olimpice
Economia chineză a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai lent ritm de creştere din ultimele 12 luni, din cauza crize imobiliare şi a penuriei de electricitate care afectează lanţurile de aprovizionare, informează AFP.

Datele oficiale publicate luni arată că Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de 4,9% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după o creştere de 7,9% în trimestrul al doilea şi un avans de 18,3% în primul trimestru.

De la un trimestru la altul, economia chineză a înregistrat o creştere de doar 0,2% în trimestrul al treilea, după un avans de 1,3% în perioada aprilie-iunie.

Calculează singur când vei ieşi la pensie şi cât vei încasa. Formula momentului

"Incertitudinile legate de conjunctura mondială se accentuează în tip ce relansarea internă rămâne instabilă şi inegală", a informat Biroul Naţional de Statistică din China (BNS).

Încetinirea economiei chineze era în mare aşteptată dar cu toate acestea cifrele oficiale sunt sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,2% în trimestrul al treilea.

Cifrele oficiale privind evoluţia PIB-ului Chinei sunt urmărite cu atenţie având în vedere ponderea acestei ţări în economia mondială. Cea de-a doua economie a lumii se confruntă în prezent cu mai multe provocări majore, inclusiv criza datoriilor grupului imobiliar Evergrande, întârzierile apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi o criză în aprovizionarea cu electricitate care a coborât productivitatea uzinelor la cel mai scăzut nivel de la începutul lui 2020, când erau în vigoare restricţiile dure impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

"Ca reacţie la datele dezamăgitoare din trimestrul al treilea ne aşteptăm ca în lunile următoare factorii de decizie să adopte mai multe măsuri pentru a stimula creşterea, inclusiv asigurarea unor lichidităţi ample pe piaţa interbancară, accelerarea dezvoltării infrastructurii şi relaxarea unor aspecte ale politicilor de pe piaţa de credit şi imobiliară", susţine Louis Kuijs, economist la Oxford Economics.

Oficial, Guvernul chinez şi-a propus pentru acest an o ţintă de creştere economică de cel puţin 6%. Însă, Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 8% a PIB-ului celei de-a doua economii mondiale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel