Roboții devin un pericol pentru 20 de milioane de angajați
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
În halele de producţie se aude doar zgomotul maşinilor deoarece muncitorii au dispărut aproape complet
În halele de producţie se aude doar zgomotul maşinilor deoarece muncitorii au dispărut aproape complet
Foarte curând, peste un deceniu, practic, roboţii ar putea înlocui 20 de milioane de angajaţi la nivel global, agravând inegalităţile sociale şi geografice, dar accelerând ritmul de creştere economică, arată un studiu al cabinetului britanic  Oxford Economics.

Potrivit sursei citate, primii afectați vor fi angajaţii cel mai puţin calificaţi, înlocuirea lor cu mașini urmând să se producă într-o manieră inegală de la o ţară la alta sau de la o regiune la alta în interiorul aceluiași stat.

Roboţii au luat deja locul a milioane de oameni în industrie şi acest lucru se întâmplă tot mai frecvent în servicii, datorită progreselor în analiza vizuală, de recunoaştere a vocii sau învăţare automată, tot atâtea aspecte ale inteligenţei artificiale, notează firma de analiză şi consultanţă.

Studiul vine pe fondul dezbaterilor privind avantajele economice oferite de folosirea roboților, dar şi asupra pericolelor pentru locurile de muncă pe care le reprezintă maşinile autonome, felurile de mâncare pregătite de roboţi sau omniprezenţa sistemelor robotizate în fabrici sau în centrele de logistică.

Citește și Robotul care înlocuiește o mie de muncitori. În ce companie va lucra

Numeroşi experţi afirmă că, în timp ce automatizarea contribuie în general la crearea de locuri de muncă, ea a condus şi la o diviziune între locurile de muncă calificate şi cele mai puţin calificate, lăsând mulţi angajaţi fără slujbă. La rândul său, studiul Oxford Economics estimează că actualul val de "robotizare" va spori productivitatea şi creşterea economică, creând în acelaşi timp tot atâtea locuri de muncă câte va desfiinţa.

Experţii estimează că economia globală ar putea genera până la 5.000 de miliarde de dolari până în 2030 ca urmare a creşterii productivităţii datorită robotizării. Studiul dezvăluie de asemenea că "roboţii vor fi din ce în ce mai prezenţi în comerţ, sănătate, industria hotelieră şi restaurante, în transport, dar şi în construcţii şi agricultură".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel