ROBOR, nouă lovitură pentru români: A ajuns, luni, la un nivel nemaiatins din 2013
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Veştile proaste pentru românii care au rate nu se opresc. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 4,25% pe an, de la 4,03% pe an vineri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai ridicat al ROBOR a fost consemnat în 6 august 2013 - 4,28% pe an.

La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 4,30% pe an, de 4,17% anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,40% pe an, de la 4,28% pe an vineri.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,17% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, informează Agerpres.

 

Citeşte şi: Şoc pe Bursa de la Bucureşti, luni dimineaţa

 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu scăderi de peste 6% pe majoritatea indicilor şedinţa de luni, iar valoarea tranzacţiilor se ridica la 22,083 milioane de lei (4,462 milioane euro), după 30 de minute de la debutul şedinţei.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, era în scădere cu 6,19%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o depreciere de 6,18%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 6,03%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, cu 6,41%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era în scădere cu 5,27%, în timp ce BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat o depreciere de 5,7%.

Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 5,37%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel