ROBOR. BNR răspunde acuzațiilor: ”Domnul Zamfir are probleme de înțelegere”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dan Suciu
Dan Suciu
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a spus că acuzațiile aduse Băncii Naționale de către senatorul ALDE, Daniel Zamfir, sunt ”un șir de confuzii și greșeli”, iar senatorul are probleme de înțelegere pentru că nici măcar nu este economist. Zamfir a susținut, într-o conferință de presă, că băncile truchează nivelul ROBOR, cu complicitatea băncii centrale.

”Piața ROBOR funcționează de mai bine de 10 ani și acum s-a trezit dânsul să vadă că-i manipulată sau ceva de genul ăsta, dacă am înțeles bine și a venit cu mailul de acum 10 ani. Păi ce, am ajuns la 10 Years Challenge cu dânsul?”, a declarat Dan Suciu, pentru Digi24.

Purtătorul de cuvânt al BNR susține că nivelul ROBOR este stabilit în urma realităților din piața bancară. ”Introducerea explicită a ROBOR-ului în rate s-a făcut în 2010, deci un lung șir de confuzii, greșeli și rele interpretări, este absolut rizibil. Din păcate, trăim cu toții în această confuzie totală pe care încearcă dânșii să o lanseze. Banca Națională are ca obiectiv principal stabilitatea prețurilor, adică inflația. Principalul instrument cu care reacționează este dobânda de politică monetară. În jurul ei, se stabilește culoarul de variație. În funcție de acest culoar, variază ROBOR-ul în piață. Deci asta este piața, așa funcționează piața în toată lumea”, a argumentat Suciu.

Citește și:

Isărescu, acuzat de complicitate la ”trucarea” ROBOR

Tot într-un registru ironic, Suciu a contestat și competențele lui Daniel Zamfir în domeniul financiar. ”Dacă domnul Zamfir are probleme de înțelegere, eu îl înțeleg. Dânsul spunea că nu se pricepe la chestiuni juridice că nu-i jurist... Nici economist nu-i ca să se priceapă la chestiunile astea”, a conchis Dan Suciu

Acuzații grave

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a cerut Băncii Naţionale a României, duminică, să decidă ca ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, susţinând că indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este "trucat" printr-o întelegere între băncile comerciale cu "ştiinţa şi implicarea" directă a BNR. Zamfir l-a chemat pe Mugur Isărescu la audieri în cadrul Comisiei Economice de la Senat.

”Indicele la care sunt calculate ratele românilor cu credite în lei este aranjat, este trucat printr-o înţelegere între băncile comerciale cu ştiinţa şi implicarea directă a Băncii Naţionale a României. (...) Cer Băncii Naţionale a României ca de mâine să oprească acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astăzi, mecanism care umflă într-un mod artificial ratele românilor. Prin pârghiile pe care le are BNR să stabilească ca acest ROBOR să se calculeze în funcţie de tranzacţiile care se fac, pentru că aia este valoarea reală, de piaţă, la care se fac tranzacţiile şi nu în funcţie de cotaţii. (...) ROBOR este o înţelegere între băncile comerciale, nu este rezultatul unei pieţe libere, aşa cum ne-au explicat de atâtea ori oficialii BNR. Este o înţelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculaţiile financiare ale băncilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite în lei”, a declarat duminică într-o conferinţă de presă preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir.

Senatorul susţine că se află în posesia unor documente care fac obiectul unei investigaţii care a fost demarată în 2008 de Consiliul Concurenţei. ”Aceste documente, această investigaţie pornită de Consiliul Concurenţei e una muşamalizată de ani de zile, investigaţia a început în 2008 s-a terminat în 2011. S-a terminat însă cu nicio rezoluţie, adică nici măcar nu s-a mers mai departe să se sancţioneze faptele care au fost constatate aici şi nici nu a fost clasată din lipsă de probe, pur şi simplu a fost muşamalizată şi ţinută la sertar. Acum, dacă DIICOT consideră că sunt fapte de competenţa sa, eu nu sunt jurist, nu mă pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public”, a spus Zamfir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel