ROBOR la 3 luni a urcat, vineri, la 7,09%
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Robor
Robor
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat vineri la 7,09% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,09% pe an, de la 7,05% pe an în ziua precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 27 iulie 2010, respectiv 7,18%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,27%, de la 7,24% anterior, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,41%, de la 7,39%, joi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, transmite Agerpres.

 

Citeşte şi: BNR estimează că inflaţia va începe să scadă uşor, în ultimele luni ale anului 2022

 

Inflaţia ar urma să scadă uşor, în ultimele luni ale acestui an, potrivit estimărilor Băncii Naţionale. Cu toate acestea, un nou vârf al preţurilor ar putea să ne afecteze în primăvara anului viitor, dacă guvernul nu va prelungi plafonarea tarifelor la energie electrică şi gaze, după aprilie 2023, a avertizat, la Radio România Actualităţi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Dan Suciu: "Vârful nostru de inflaţie, estimat în cursul lunii iunie-iulie, se împinge cumva spre trimestrul al treilea. După care, probabil, vom intra într-un proces uşor dezinflaţionist, pentru că mai există o necunoscută şi anume ce se va întâmpla cu plafonarea preţurilor la energie. Deci vom avea două scenarii, unul care ţine cont de plafonări şi care, atunci, va indica un uşor proces dezinflaţionist, care va începe spre finalul anului şi va continua încet, la un ritm redus, pe tot parcursul anului viitor. Dacă nu vom avea o continuare a plafonării, procesul va fi întrerupt în cursul lunii aprilie printr-un nou, mic, puseu inflaţionist, apoi urmează să vedem ce se mai întâmplă."

Purtătorul de cuvânt al BNR a mai explicat că inflaţia din România este de fapt una de import adusă de creşterea globală a preţurilor la energie şi combustibili.

 

Un oficial BNR spune ce ne așteaptă: Riscurile rămân, din păcate, aceleaşi

 

Oficialii Băncii Naţionale a României spun că inflaţia va continua să crească până la mijlocul acestui trimestru, însă într-un ritm vizibil încetinit faţă de cel de până acum. În context, Banca Naţională a majorat dobânda cheie cu un punct procentual până la 4,75%, în încercarea de a tempera creşterea preţurilor. Din perspectiva Băncii Centrale ce indică acum evoluţiile la nivel economic? De unde provine incertitudinea şi care sunt riscurile pentru România? Dan Suciu a răspuns la aceste întrebări într-un interviu pentru postul Radio România Actualități. 

”Din păcate, surse foarte mari de incertitudine şi, implicit, de riscuri. Am menţionat acest lucru şi în trimestrul trecut şi, din păcate, tot ce menţionăm ca riscuri în parte sau tot ce menţionam ca riscuri s-a şi împlinit. Am avut în continuare creşteri la preţurile la energie şi la combustibili, care s-au răsfrânt la rândul lor asupra alimentelor procesate şi, în consecinţă, prognoza noastră, care vedea un vârf al inflaţiei în aceste luni, se mai împinge cu încă un trimestru cel puţin. Riscurile rămân, din păcate, aceleaşi. Sunt legate de preţurile la energie şi de efectele în lanţ pe care le determină conflictul din Ucraina, cu toate consecinţele de rigoare în plan economic. Nu vedem la acest nivel ca riscurile să se diminueze. Sperăm să nu se mai întâlnească la nivelul maximal, aşa cum s-au întâlnit în lunile trecute. Şi speranţa e legată de faptul că măcar am avut o diminuare a creşterii inflaţiei, a ritmului de creştere a inflaţiei în această perioadă. Dar direcţia, din păcate, e aceeaşi”, a insistat oficialul BRN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel