ROBOR mai face un salt și ajunge la 8,18% pe an, cea mai mare creștere din ultimii 12 ani

Autor: Matei Ion
Data publicării:
ROBOR urcă la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani
ROBOR urcă la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut marţi la 8,18% pe an, de la 8,17% pe an, luni, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 8,28% pe an, de la 8,27% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la nivelul de 8,40% pe an, de la 8,39%.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Citește și: 

Adrian Vasilescu: Legea a creat o nedreptate între cei cu ROBOR și IRCC

Adrian Vasilescu a vorbit despre evoluția IRCC-ului și ROBOR-ului, în condițiile în care primul a început să urce vertiginos iar cei care au ratele la bancă calculate în fincție de acest indice au început să se îngrijoreze și să se teamă că în curând nu vor mai avea niciun beneficiu.

Întrebat despre ce prognoze se pot face referitor la nivelurile la care poate ajunge IRCC astfel încât cei care au ratele calculate cu acest indice, Adrian Vasilescu a opinat că nimeni nu poate să facă o asemenea apreciere, pentru că sunt două motive care împing IRCC-ul iar primul este chiar ROBOR-ul: ”Robor-ul este o dobândă care la care băncile comerciale se împrumută între ele și este calculat în fiecare zi la ora 11 după depunerea cotațiilor de către cele 10 bănci importante din sistem”, a amintit consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României și a continuat afirmând că: ”Acuma, eu așa cred, că ele (băncile comerciale n.r.) trebuie să mai urce ROBOR-ul. Aceasta este opinia lor și bineînțeles că și interesele lor”. 

Economistul a mai explicat că: ”Deci, ROBOR-ul crește și în același timp are o influență asupra IRCC-ului, care se calculează nu pe baza cotațiilor, ci pe baza tranzacțiilor efective. Avantajul este că, spre deosebire de ROBOR, care vine permanent și influențează ratele dobânzilor, IRCC-ul e cu două trimestre în urmă, așa că este foarte greu de apreciat când lucrurile se vor egaliza”, a mai comentat Vasilescu și a continuat spunând că: ”Aici e o anomalie făcută prin lege, care a dus la o nedreptate, pentru că piața este egală pentru toți, dar legea a făcut-o inegală. E un avantaj pentru cei care se împrumută în IRCC și un dezavantaj pentru cei cărora ratele le sunt calculate încă în funcție de ROBOR.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că sunt însă foarte mulți care se tem că IRCC-ul va întrece cândva ROBOR-ul un lucru care s-a mai întâmplat.

Întrebat dacă BNR-ul ar putea interveni în cazul în care IRCC-ul o ”să scape de sub control”, Adrian Vasilescu a amintit că BNR-ul nu intervine în piață în privința prețurilor: ”Prețurile peste tot în lume și la toate produsele sunt stabilite pe piață și e normal ca prețul banilor să fie stabilit de piață. BNR-ul, ca orice bancă centrală din lume asta are un singur instrument,  dobânda de politică monetară, care, spre deosebire de toate celelalte dobânzi care reprezintă prețul real al banilor și se stabilesc pe piață. Această dobândă de politică monetară se stabilește prin decizia Consiliului de conducere al băncilor centrale de la Fed pe lângă Banca Japoniei. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel