ROBOR se apropie de pragul de 8%. A atins un nou RECORD

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Bani
Bani
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,97% pe an, de la 7,85% pe an, în ziua precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,08% pe an, de la 7,97% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,19% pe an, de la 8,08% pe an, joi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Ce se întâmplă? Negrescu: ”Când America tușește, România intră la terapie intensivă”

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit despre cum ne va afecta situația din Statele Unite, ce se va întâmpla cu pensiie românilor și ce ar trebui să facă statul în aceste condiții. 

”Știți acea expresia: dacă America tușește, Europa face gripă și aș adăuga că, din păcate România intră la terapie intensivă. Ce se întâmplă în Statele Unite, în momentul de față, se va întâmpla, ușor ușor și în Europa, adică recesiune și, probabil, vom avea și noi de suferit”, a estimat analistul financiar Adrian Negrescu.

O percepție greșită

În opinia sa, recesiunea din SUA constituie o tema majoră a agendei mondiale și ar trebuie să fie și pentru noi, în condițiile în care ”percepția publică, percepția venită din zona politică este că nouă ne merge bine, că avem creștere economică, nu avem nici un fel de probleme. Și mergem așa înainte ca pe autostrodată cu mașina la viteză maximă spre un zid de care ne vom lovi poate chiar mai repede decât ne așteptăm”, a atras atenția expertul. 

Vor fi afectate și compensările la energie și gaze

”Să nu uităm un lucru esențial, iar românii trebuie să înțeleagă care este dinamica: anul trecut, economia Statelor Unite creștea cu aproximativ 5,7% în această perioadă. Acum a aterizat, practic, din punct de vedere economic. Este o traiectorie pe care o vedem și în Europa, pe fondul războiului din Ucraina, pe fondul problemelor energetice și, din păcate, s-ar putea ca o astfel de traiectorie să o vedem și în România, în condițiile în care noi nu prea suntem pregătiți din punctul acesta de vedere pentru o scădere economică semnificativă, care va afecta bugetul de stat, modul în care plătim inclusiv compensările la energie și gaze pentru care nu există, în momentul de față, surse de finanțare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel