ROBOR-ul a fost înlocuit de un nou indicator. Decizia Guvernului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Guvernul s-a reunit în ședință la Palatul Victoria, vineri, de la 8, pentru a modifica OUG 114/2018 și pentru adoptarea altor acte normative. Potrivit noii forme a OUG 114, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator fundamentat pe tranzacțiile interbancare. Este schimbat, totodată, și modul de calcul al taxei pe activele financiare.

”Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. (...) Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative - este vorba de Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Citește și: Teodorovici: Impozitarea băncilor, decuplată de nivelul ROBOR

Astfel, pentru creditele contractate de populație nu va mai fi luat în calcul ROBOR-ul, ci un indicator care depinde de cuantumul tranzacțiilor dintre bănci.

„Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populaţie. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorată de instituţiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcţie de creditele acordate sectorului nefinanaciar şi ajustarea dobânzilor la credite şi depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituţie bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel