ROBOR-ul, ”stabilit la masa verde”. Adrian Vasilescu: ”Vom vedea care va fi viitorul”
Autor: Mara Ivan | 10 aug 2022, 14:18
La o ședință cu partiparea a zece bănci
La o ședință cu partiparea a zece bănci
EXCLUSIV
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews și DCBusiness, despre inflație, despre ROBOR, despre creditele și ratele românilor. 

Întrebat ce trebuie să facă românii care au fost puternic loviți de creșterea ROBOR-ului, Adrian Vasilescu a răspuns: ”În primul rând nu este vorba de ROBOR, că au fost loviți de ROBOR. ROBOR-ul este un indicator financiar, care, de obicei, se mișcă așa cum se mișcă inflația. Fiind un indicator al pieței bancare, el trebuie să țină seama de dobânda cheie a Băncii Centrale, care este un reper pentru ROBOR și pentru orice indicator bancar, inclusiv pentru creditele care se dau populației sau întreprinderilor. 

A fost o agitație teribilă

Însă noi ne-am obișnuit din toamna lui 2017, când am avut, după mulți ani, o inflație mai mare care avea să dureze doi ani și trei luni, să vedem dintr-odată acest ROBOR, care a stat cuminte doi ani și jumătate și nu am auzit de el. Nimeni nu a auzit de el nici în 2015, nici în 2016, nici în primele semestre din 2017. Și în toamna lui 2017, când inflația a izbucnit, s-a trezit și ROBORUL din somn și a venit și el imediat să facă nazuri. Și a început să crească. A fost o agitație teribilă”, a amintit Adrian Vasilescu. 

Și tot urcă de atunci

”S-a agitat Guvernul, s-au agitat băncile. ROBOR-ul urca. Și de atunci cam tot urcă. A avut perioada de după 2020 când inflația din România a avut o poziție foarte blândă când, în tabloul inflației au avut cea mai bună poziție din Uniunea Europeană. A fost anul României”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR. 

Atenționarea BNR

Dar, a continuat el, ”imediat în ianuarie 2021, când inflația s-a trezit, ROBOR-ul s-a trezit și el și a tot crescut. Iar din 24 februarie 2022, ziua când a început războiul, crește zi de zi. Vom vedea cât de puternic este efectul atenționării de ieri de către BNR și vom vedea dacă ce s-a întâmplat astăzi este un șoc conjunctural sau băncile vor adopta altă atitudine. Pentru că, totuși, ROBOR-ul are caracateristicile lui. El este influențat de piață, este influențat de inflație, dar în același timp, el este stabilit la o ședință comună a zece bănci care au cea mai mare parte a creditelor bancare. Și la această ședință comună se fac cotațiile: fiecare bancă spune cu cât este dispusă să vândă și cu cât este dispusă să cumpere. Adică să împrumute sau să dea cu împrumut. 

La masa verde

Având în vedere că ROBOR-ul este un indicator de piață, dar este stabilit la masa verde de cele zece bănci care fac piața, vom vedea care va fi viitorul. Cum va merge ROBOR-ul de mâine încolo. Este un test important pentru sistemul bancar românesc și pentru băncile din România care au cea mai mare pondere a activelor din sistemul bancar. 

Revenind la ceea ce li se întâmplă acum celor care au credite, eu cred că aici este corect să facem o departajare. Clienții băncilor din rândul populației sunt de două feluri: aproape 11 milioane sunt creditori ai băncii, adică au făcut depozite bancare cu economiile lor. Sunt 16 milioane de depozite”, a precizat Adrian Vasilescu. 

Ce ne așteaptă în continuare aflăm de la consilierul guvernatorului BNR 

Citește și Adrian Vasilescu: Guvernatorul a privit online în ochii băncilor și le-a spus că au sărit calul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe