El spune că singurul vinovat de această situație este Guvernul, prin măsurile slabe pe care le-a abordat în ultima perioadă.
”Inflația în lume scade, după cum arată toate prognozele, la un nivel de 2%, până la 3%, ultimele date așa arată că ar trebui să fie spre sfârșitul anului. La noi este foarte mult, nu mai sunt cauze externe. Este această politică fiscală pe care o aplică Guvernul prin Ministerul de Finanțe și anume de a-și aduce bani la buget pe alte căi decât de cele normale.”
Profesorul de economie dă un exemplu concret în această privință, este vorba despre creșterea galopantă a prețurilor la energie, mult peste cele din occident.
”Calea normală înseamnă bani aduși la buget prin economia care funcționează corect, plata taxelor și a impozitelor. În momentul în care ai două elemente care nu funcționează, în primul rând, costuri foarte mari la imputuri, la energie în principal, pe care oricât le-ai plafona sau deplafona sunt mult peste costurile de producție normală. Producția de energie în România nu este cea mai corectă, ea are pierderi sau are adaosuri pe diferite căi care ar trebui să fie reglementate. Chiar dacă discutăm de o scădere a prețului la energie, care încă nu s-a văzut, el este foarte mare față de prețurile europene.”
În continuare, el a argumentat că o altă problemă care a dus la scumpirile pe care le vedem astăzi în magazinele din România sunt politicile fiscale aplicate greșit, fix pe dos de cum ar fi trebuit să meargă lucrurile în mod normal.
”Pe de altă parte este politica fiscală care contrar majorității țărilor europene a introdus impozite și taxe tocmai acolo unde nu trebuia, adică pe sectorul care produce valoare, vorba aceea, omorâm găina care face ouă de aur. Trebuia lăsat să funcționeze mai liber mediul de afaceri, așa cum s-a întâmplat în alte țări, să fie stimulată activitatea întreprinderilor mici și mijlocii care creează foarte mult și aduc această prosperitate. Economia care o să meargă este cea de tip american, face fiecare câte job-uri vrea și cum vrea, acolo nu îți spune ce ai voie să faci când îți înființezi o societate ci ce nu ai voie să faci.
Urmăriți emisiunea, în vide-ul de mai jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
Astăzi a fost programată o...
În perioada 13 decembrie 2024,...
Grupul energetic austriac OMV a...
Ministrul Economiei a transmis...
Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis cea mai mare...
Ministrul Finanțelor, Marcel...
Evoluţii financiare, 12...
Blocul National Sindical a...
Decizia va fi comunicată joi...
Astăzi, newsletter-ul nostru aduce în prim-plan cele mai...
Lista instalatorilor validați...
Aplicațiile Meta, inclusiv...
Administrația Națională „Apele...
Regimul președintelui Bashar...
Curs valutar BNR, 11 decembrie...
Rata anuală a inflaţiei a...
Armata britanică face în pas...
Bursa de Valori Bucureşti a...