România, în PERICOL din punct de vedere alimentar. Dragoș Frumosu, revoltă: Nu am văzut o măsură! Miniştrii stau închişi în birouri!

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Mesajul Sindalimenta
Mesajul Sindalimenta
EXCLUSIV
Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe, a declarat exclusiv pentru DCBusiness că este revoltat de modul în care Guvernul abordează actuala situație economică a țării.

Dragoș Frumosu, președintele SINDALIMENTA, este revoltat de inacțiunea autorităților față de modul în care sunt abordate problemele stringente de la ora actuală, cum ar fi prețurile la energie electrică și gaze cât și despre faptul că reprezentanții din industrie nu sunt consultați cât și despre faptul că rezervele strategice sunt neglijate.

Acesta spune că nimeni nu mai vorbește nici de pandemie și nici de facturile la energie, de măsurile care trebuie luate: ”Se vorbește numai despre războiul de lângă noi. Iar dacă ne gândim la măsurile economice puternice care se iau împotriva Rusiei, cred că cineva ar trebui să se gândească pentru a găsi soluții. Aceste măsuri vor afecta prin impunere toate statele membre ale UE și la nivel mondial. Deci toată lumea va avea de suferit. Vor scădea cantitățile de alimente și mărfuri alimentare exportate, pentru că fiecare țară va crea o protecție a propriei populații. Deci oferta va scădea, cererea va crește și atunci evident că prețurile vor crește în continuare”.

”Așa se întâmplă când scade oferta și cererea este din ce în ce mai mare. Deci, România nu cred că va identifica soluții și nu știu să se fi discutat și să identificăm ceea ce avem nevoie, astfel încât să nu fim prinși descoperiți sau dezbrăcați, dacă permiteți o metaforă. Așa suntem astăzi”, a declarat Dragoș Frumosu și a continuat explicând că: ”Din punctul meu de vedere, nu am făcut până acuma nimic ca să ne apărăm populația de efectele negative în perspectiva unei crize alimentelor” a mai afirmat șeful Sindalimenta.

Citește și: Chisăliţă: Programul de racordare gratuită la gaze trebuie OPRIT!

Expertul este de părere în continuare că deocamdată nu este vorba despre o criză alimentară dar dacă lucrurile vor continua așa, acest lucru nu este exclus să apară: ”Atunci sigur că ar trebui să ne gândim și să intrăm pe zona despre care vă vorbeam, respectiv crearea unor rezerve pentru protecția propriei populații. Din nefericire noi nu am făcut lucrul ăsta de 30 de ani. Din nefericire am distrus în 30 de ani ceea ce puteam să dezvoltăm și să modernizăm. Din nefericire foarte mulți dintre cei care au fost la conducerea țării și la conducerea ministerului au distrus. Eu o spun: au fost cumpărați ca să se distrugă! Altfel eu nu-mi explic ceea ce s-a întâmplat iar acum este destul de târziu. Am pierdut foarte mult! Am pierdut mult în zootehnie, am pierdut mult și pe parte de agricultură mare. Gândiți-vă că avem 20% - 30% din terenurile agricole vândute străinilor. Or, un teren agricol care nu mai este al tău, al țării tale, pune în pericol întreaga agricultură românească”.

Dragoș Frumosu și-a exprimat nemulțumirea și legat de faptul că terenurile agricole pot fi vândute cetățenilor străini: ”Până la un moment dat eram singurul stat care a permis vânzarea terenurilor agricole. Or pentru lucrurile astea nu răspunde nimeni, fiindcă băieții ăștia au fost atât de deștepți încât au eliminat din Codul Penal subminarea economiei naționale. Ceea ce se întâmplă acum cam în partea aduce. La energia electrică și la gaze prețul a explodat în condițiile în care noi aveam potențial mare. În condițiile în care agricultura a fost distrusă și aveam potențial. [...] Deci aceștia (marile companii internaționale n.r.) cumpără tot de la fermierul român, vând către terți la prețul de la bursă. Cantitățile rămase sunt depozitate în loc să fie în rezervele statului. Sunt depozitate în portul Constanța și se găsesc pe barje care merg, eu știu, 20-30-50 de kilometri în largul mării și revin în februarie, martie. Mai ales acuma, cei care au păstrat cereale se vor umple de bani. Dar repet! Nu fermierii români și nu statul român”.

Citește și: Ungaria impune restricții la exportul de cereale

Expertul a mai afirmat că statul român ar trebui să impună restricții la exportul de cereale: ”Personal, am spus asta când a început pandemia. Am solicitat luarea unui pachet de măsuri astfel încât să ne protejăm și să ne gândim puțin la viitor, iar printre măsurile solicitate a fost și aceasta, de a stopa sau a restricționa exportul de cereale pentru o perioadă astfel încât să ne creăm o protecție. Atunci s-a luat măsura pentru o săptămână și se pare că băieții deștepți au intervenit atât de puternic la Guvernul României încât după o săptămână măsura a fost blocată și s-a dat la liber. Ca și cum nu ar fi fost nimic. Același lucru ar trebui să îl facem și acuma. Avem nevoie de rezerve a unor cereale precum, grâu, porumb, floarea soarelui cât și a produselor de bază, ulei, făină, mălai. Dacă aveam spații de congelare, tuneluri de congelare, puteam vorbi și despre rezerve de carne și în plus conserve. Conserve de legume și carne, așa cum fac și alte țări, pentru populația proprie”.

Șeful Sindalimenta a mai spus că: ”Deci gândiți-vă că am avut pandemie. Gândiți-vă că au explodat prețurile și că se pune în pericol întreaga economie. Această creștere (prețul gazelor și energiei electrice n.r.) pune în pericol întreaga economie a României. A venit războiul ăsta care se învârte pe lângă granițele noastre și pericolul este foarte mare. Nu am auzit o măsură pe care să o ia Guvernul. Miniștrii stau închiși într-un birou în Palatul Victoria fără să se consulte cu marii producători fermieri de cereale, cu marii producători din industria alimentară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel