România, proiect pentru un cablu de transport de energie electrică verde care să asigure legătura între Estul şi Vestul ţării

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Virgil Popescu: România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor.

România are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la estul la vestul ţării, a anunţat sâmbătă ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Declaraţia vine după ce guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Ungariei şi României au semnat, la Bucureşti, un Acord privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.

"Menţionez că ţara noastră are în plan să operaţionalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podişor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României. Acordul semnat astăzi (sâmbătă, n.r.) se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional", a arătat ministrul român al Energiei într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, documentul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Ministrul Energiei consideră acordul un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi premierii României, Nicolae Ciucă, Ungariei, Viktor Orban, şi Georgiei, Irakli Garibashvili, au semnat pentru operaţionalizarea "coridorului verde", care demonstrează că prin cooperare regională se va reuşi diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, a precizat Virgil Popescu.

Acordul a fost semnat în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Mai mult chiar, vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023. România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi al gazelor naturale. Şi împreună cu partenerii noştri vom dezvolta investiţiile în ţara noastră şi astfel vom asigura securitatea şi independenţa energetică a României şi în regiune", a subliniat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...


pixel