România, record de contracte de muncă. Ministerul Muncii: Cu 100.000 mai multe în 2023 faţă de anul 2022
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ministerul Muncii anunţă că România a înregistrat un număr record de contracte de muncă. 

"România înregistrează un record absolut al numărului de contracte de muncă, cu aproape 100.000 la finalul anului 2023 faţă de anul anterior.

Anul 2023 s-a încheiat cu două recorduri, atât în privința numărului mediu de salariați cât și în privința numărului de contracte individuale de muncă.

Numărul mediu de contracte de muncă a fost, în 2023, de 6.725.745, cu aproape un milion în plus față de 2013, când numărul acestora a fost de 5.747.294;

Numărul mediu de salariați a fost, în 2023, de 5.747.294, cu peste 600.000 în plus față de 2013, când numărul acestora a fost de 5.118.774.

 

„Este o dinamică ce ne arată că piața muncii din România este din ce în ce mai atractivă. Cu cât reușim să avem politici de ocupare mai eficiente și cu cât combatem mai bine munca nedeclarată, cu atât avem banii necesari pentru creșterea pensiilor românilor. De aceea, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Ocupare a Forței de Muncă au roluri esențiale. Nu ne oprim aici, vrem ca salariații să aibă un nivel de specializare și mai ridicat, la nivelul solicitat de către angajatori. În felul acesta și veniturile salariale urmează să crească”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

 

Doar în ultimul an, numărul mediu de contracte de muncă active a crescut cu 63.169 față de 2022, fiind cea mai bună evoluție din ultimii 5 ani. De asemenea, numărul mediu de salariați este cu 90.764 mai mare față de 2022", informează Ministerul Muncii.

Cele mai multe contracte noi de muncă din ultimul an au fost încheiate în domeniul comerțului cu ridicata si cu amănuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor. În aceste domenii sunt înregistrate 409.827 de noi contracte de muncă, iar în domeniul construcțiilor, 379.499. Cele mai multe contracte de muncă noi, în 2023, s-au înregistrat în București (543.589) și în județele Ilfov (128.795), Cluj (113.631) și Constanța (101.299).

Notă: informațiile sunt furnizate conform datelor din REVISAL în care nu sunt înscriși angajații din apărare, ordine publică, magistratură și funcționarii publici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel