România afectează fluxul de numerar al OMV în trimestrul al doilea din 2025

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
OMV Petrom
OMV Petrom
Grupul austriac OMV a anunţat, marţi, că în trimestrul al doilea se aşteaptă ca fluxul său de numerar să sufere o lovitură de 400 de milioane de euro de pe urma taxelor mai mari din România şi Norvegia, comparativ cu primul trimestru, transmite Reuters.

"Acest efect este atribuibil în principal graficelor de plată a impozitelor din Norvegia şi România - unde, în Norvegia, două rate de impozit au fost plătite în T2/25, iar în România, sistemul fiscal impune decontarea în T2/25 pentru T1/25, precum şi pentru
sumele restante aferente anului 2024", a informat acţionarul majoritar de la OMV Petrom într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, OMV se aşteaptă ca fuziunea Borouge-Borealis să aibă un efect pozitiv de 120 de milioane de euro asupra rezultatului său operaţional în trimestrul al doilea. După doi ani de negocieri, în luna martie a acestui an grupurile Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) şi OMV au ajuns la un acord pentru a-şi uni operaţiunile din domeniul petrochimiei, într-un nou grup, denumit Borouge Group International, o companie cu o valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Tot marţi, OMV a informat că, în perioada aprilie-iunie 2025, producţia sa de hidrocarburi a scăzut până la 304.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 310.000 barili echivalent petrol pe zi în primul trimestru al acestui an şi o producţie de 338.000 barili echivalent petrol pe zi în trimestrul al doilea al anului trecut. Producţia de gaze a scăzut şi ea până la 125.000 barili echivalent petrol pe zi în T2, de la 132.000 barili echivalent petrol pe zi în T1.

În schimb, marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a crescut până la 8,08 dolari pentru un baril echivalent petrol în T2, de la o marjă de 6,65 dolari pentru un baril de echivalent petrol în T1. Aceasta deşi rata de utilizare a rafinăriilor OMV din Europa a scăzut de la 92% până la 83%.

Potrivit OMV, preţul mediu al barilului de ţiţei Brent a scăzut până la 67,88 dolari în T2, de la 75,73 dolari în T1, în timp ce preţul mediu al gazelor naturale la bursa de la Viena a ajuns la 29,3 euro pentru un Megawatt oră în T2, de la 38,2 euro pentru un Megawatt oră în T1.

OMV urmează să dea publicităţii rezultatele financiare pentru trimestru al doilea al acestui an în data de 31 iulie.

Grupul austriac OMV Aktiengesellschaft deţine 51,156% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 20,698%, potrivit datelor afişate de Bursa de la Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Schimb valutar / Foto: Pexels
Contabili / Foto: Freepik
Ghișeu
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Banca Naționala a României
Vagon de tren

Transportul călătorilor cu trenul, luat la puricat de ANPC

Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...

OMV Petrom
Leva / Foto: DCBusiness
Președintele Donald Trump face declarații pentru jurnaliști
RCA
Consiliul Fiscal, nu foarte optimist privind reducerea deficitului
Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

pixel