România are bani pentru majorarea pensiilor? Răspunsul tranșant al premierului

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Bani
Bani
Premierul României a vorbit despre legea pensiilor, adoptată astăzi de Camera Deputaților și, firește, despre bani. 

Vorbind în Parlament, Marcel Ciolacu a declarat că legea pensiilor este "corectă, predictibilă, sustenabilă" şi va fi în aplicare pentru o perioadă "lungă".

De ce nu cresc

"Legea pensiilor este importantă pentru aproape 4.800.000 de români. Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu Comisia (Europeană) în ceea ce priveşte scoaterea acelui faimos 9,4% care ar fi blocat creşterea pensiilor românilor până în anul 2070", a afirmat Ciolacu, menționând, totodată, că pensiile speciale nu cresc, de fapt, pentru că se merge doar pe contribuţie”

Deci, a insistata premierul, ”chiar este o lege corectă, predictibilă, sustenabilă şi va fi în aplicare pe o perioadă lungă de timp. Pensiile anul viitor se vor mări de două ori: o dată de la 1 ianuarie cu 13,8 şi, prin recalculare, de la 1 septembrie".

Este obligația statului 

Întrebat dacă există finanţare pentru aplicarea acestei legi, Ciolacu a răspuns: "Există, sunt 4.800.000 de pensionari în România, 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu pensie de sub 2.000 lei, eu vă spun este o temă falsă".

"Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului. (...) În logica mea înseamnă că urmează o construcţie a bugetului şi pentru fiecare solicitare a ministerelor se va găsi această sumă", a transmis premierul.

Creștere a contribuțiilor 

Întrebat dacă există riscul creşterii contribuţiilor sociale având în vedere un articol din Legea pensiilor, Marcel Ciolacu a negat.

"Articolul care a fost şi în legea veche este un articol pe care îl au toate statele membre ale Uniunii Europene. Este o pârghie a Comisiei către fiecare stat. Cu tot respectul, e posibil ca, după mine, să vină un premier iresponsabil cum a mai avut România şi atunci oamenii şi-au luat o asigurare şi e o asigurare pe care ne-o luăm şi noi, românii, faţă de iresponsabilii care au dus deficitul României la 9,2%. Dacă am avut astfel de exemple, cu premieri care au dus deficitul României la 9,2%, nu-i normal ca şi noi, românii, să ne asigurăm că nu se va întâmpla lucrul ăsta?", a explicat Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro

pixel