România are în sfârșit o lege anti-risipă. Care sunt beneficiile
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Legea anti risipa se poate aplica
Legea anti risipa se poate aplica
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. 

"De la Ministerul Agriculturii, un proiect de hotărâre de guvern, aprobat astăzi, este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare", a declarat Nelu Barbu, miercuri, la finalul şedinţei de guvern. 

El a precizat că operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale "în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit". 

"Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate", a explicat Barbu. 

Citeste si: Airbus amenință că pleacă din Marea Britanie din cauza nebuniei BREXIT

Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală, potrivit acestuia. 

" Şi mă refer aici la carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, păsări de curte (...), carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi, aceste alimente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final ", a arătat Barbu. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că pe tot parcursul procesului de donare sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară. 

"Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor, evident, cu toate autorităţile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar şi cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, Horeca, organizaţii nonguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale", a mai declarat Barbu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...


pixel