Ministerul Mediului confirmă: Casa Verde Fotovoltaice, în pericol de anulare
Programul Casa Verde...
"De la Ministerul Agriculturii, un proiect de hotărâre de guvern, aprobat astăzi, este vorba despre reglementări privind risipa alimentară. Principalul obiectiv al acestui act normativ este acela de a combate risipa alimentară prin încurajarea donării de alimente. Practic, e vorba de normele metodologice de aplicare a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare", a declarat Nelu Barbu, miercuri, la finalul şedinţei de guvern.
El a precizat că operatorii economici donatori vor beneficia de facilităţi fiscale "în temeiul Codului fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate din impozitul pe profit".
"Transferul alimentelor prin donare se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate, până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile, cum ar fi sucurile de legume, fructe nepasteurizate, legume şi fructe pretăiate sau seminţele germinate", a explicat Barbu.
Citeste si: Airbus amenință că pleacă din Marea Britanie din cauza nebuniei BREXIT
Este interzisă donarea către consumatorul final a mai multor alimente perisabile microbiologic de origine animală, potrivit acestuia.
" Şi mă refer aici la carnea şi organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, păsări de curte (...), carnea tocată, carnea preparată, laptele crud şi produsele din lapte crud, peştele şi produsele din pescuit proaspete, ouăle şi produsele din ouă crude. Totuşi, aceste alimente pe care le-am menţionat pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantine sociale sau altor unităţi de alimentaţie publică în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit destinat consumatorului final ", a arătat Barbu.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că pe tot parcursul procesului de donare sunt şi vor fi verificate şi respectate normele legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea alimentară.
"Aceste norme metodologice au fost elaborate în urma consultărilor, evident, cu toate autorităţile publice responsabile în domeniul agroalimentar, dar şi cu reprezentanţi ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanţului agroalimentar: producţia primară, procesare, comercializare, Horeca, organizaţii nonguvernamentale din domeniul mediului şi asistenţei sociale", a mai declarat Barbu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programul Casa Verde...
Prețurile la energie electrică continuă să varieze...
Peste 200 de locuitori ai...
Un accident provocat de o...
Organizația țărilor...
Administrația Națională de...
Polițiștii de frontieră ai...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Val de căldură extremă în estul...
Donald Trump a semnat legea...
Pompierii anunţă că la mall-ul...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...