BERD: România, lider la neproductivitate printre noile state membre UE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Ritmul mai redus de creştere a productivităţii din ultimii ani reflectă încetinirea reformelor structurale în România, existând încă multe sectoare de afaceri în care sunt necesare reforme urgente, în condiţiile în care aderarea la Uniunea Europeană nu mai reprezintă un imbold pentru reforme, aşa cum era în urmă cu 15 ani, spune Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). 

Prezent în România pentru a participa la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, Suma Chakrabarti, Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, consideră că existenţa “unui mediu mai benefic pentru firme va ajuta cu certitudine sporirea productivităţii lor. Banca Mondială şi BERD au efectuat un studiu privind Mediul de Afaceri şi Performanţa Întreprinderilor (BEEPS) în rândul managerilor de top din 15.500 de companii din cele 29 de ţări în care activează BERD, iar în cazul României, principalele obstacole pentru mediul de afaceri sunt legate de sistemul de taxare, corupţia şi economia subterană.

Deocamdată, România are multe firme productive. De asemenea, are şi multe companii neproductive, mai multe chiar decât în alte noi state membre ale UE, în afară deGermania. Pentru sporirea productivităţii şi atragerea de noi investiţii, sunt necesare mai multe inovaţii, calificări profesionale mai bune şi o reformă rapidă a politicii, ca răspuns la schimbarea mediului economic, susţine oficialul BERD.

Potrivit spuselor sale, tranziţia spre grupul ţărilor cu venituri medii se referă în mare măsură la schimbarea politicii, de la importarea şi imitarea tehnologiilor existente la dezvoltarea de noi produse şi servicii, cu alte cuvinte, inovaţia. În acest domeniu, România are deja avantaje majore, apreciază Suma Chakrabarti, având un sector IT care se dezvoltă rapid şi conexiuni la Internet bine dezvoltate, care permit ţării să fie una din principalele destinaţii de outsourcing din Europa.

Cu toate acestea, cheltuielile de cercetare-dezvoltare (R&D) sunt printre cele mai scăzute din UE iar tehnologia înaltă reprezintă o cotă modestă din totalul exporturilor României. De aceea, România are nevoie de investiţii în calificarea angajaţilor, vitale pentru menţinerea competitivităţii ţării, în condiţiile în care salariile continuă să crească. Iar îmbunătăţirea calificării nu este necesară doar pentru cei cu studii superioare ci şi pentru a-i ajuta pe angajaţii mai vârstnici să facă provocărilor, declară preşedintele BERD.

Acesta observă că în România dispar locurile de muncă unde sunt necesare calificări medii, fiind înlocuite cu slujbe pentru persoane necalificate sau cu unele pentru cei cu studii superioare. Această tendinţă va accelera deoarece veniturile românilor sunt în creştere şi transformările tehnologice sunt în desfăşurare.

Gestionarea problemelor apărute în urma sporirii inegalităţii va trebui să fie o prioritate pentru autorităţi, nu în ultimul rând prin întărirea mecanismelor de protecţie socială, consideră Suma Chakrabarti.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de aproape opt miliarde euro în peste 400 de proiecte. AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel