România are sprijinul UE în lupta pentru recuperarea aurului sechestrat de Rusia. A fost adoptată o rezoluție
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur
Lingouri de aur
Subiectul tezaurului român sechestrat de Rusia în timpul Primului Război Mondial a fost abordat în cadrul discuțiilor Parlamentului European.

Update: În privința restituirii aurului care a aparținut statului român, Parlamentul European a adoptat joi, prin vot, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie aceste valori însușite de Rusia în timpul Primului Război Mondial.

Rezoluția arată că, deși s-au purtat repetate negocieri, tezaurul trimis în Rusia în perioada 1916-1917, a fost restituit doar parțial. Drept urmare această însușire a obiectelor de patrimoniu este ilegală, arată un comunicat al Parlamentului European.

Știrea inițială: Discuțiile din Parlamentul European au vizat restituirea integrală a aurului de care rușii nu își mai aduc aminte iar autoritățile europene, în frunte cu executivul UE, și-au arătat sprijinul în acest demers.

Aceasta este prima discuție amplă la nivel european asupra acestui subiect iar comisarul european european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira a afirmat că vorbește în numele lui Josep Borrell înaltului Reprezentant UE pentru acţiune externă şi politica de securitate.

"Aţi invitat Comisia Europeană să ia cuvântul în legătură cu returnarea tezaurului naţional al României de către Rusia. Tezaurul a fost transferat imperiului ţarist pentru a fi protejat, însă nu a fost returnat niciodată în întregime României, nici de URSS, nici de Federaţia Rusă", a subliniat oficialul UE, conform Agerpres.

"Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita", a subliniat Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că "războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare" cu Moscova.

Oficialul european a atacurile rusești în Ucraina sunt ”o crimă şi o încălcare sfruntată a dreptului internaţional", menționând că "măsurile împotriva Rusiei includ pachetul cel mai mare de sancţiuni adoptat de UE".

Un semn de apreciere a fost arătat de eurodeputatul Eugen Tomac care a le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat asupra acestui subiect şi susținerea acestui demers, în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile "pentru a avea un document cu valoare istorică în Parlamentul European".

"Sunt onorat că avem în Parlamentul European o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale", a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

"O parte din bunurile culturale şi religioase au fost returnate în perioada sovietică, însă aurul României este şi astăzi sechestrat în Rusia, peste 91,5 tone de aur", a reamintit el.

"Cine dacă nu Rusia se pricepe să dezinformeze, să denatureze trecutul, să fure teritorii?", a subliniat acesta retoric în plenul PE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel