România, Bulgaria și Turcia, acord semnat pentru deminarea Mării Negre
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
exporturi, ucarina, rusia, cereale, marea neagră
exporturi, ucarina, rusia, cereale, marea neagră
Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord cu privire la un plan comun de îndepărtare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, după luni de discuții între aliații NATO.

Ministrul român al Apărării Angel Tilvar, omologul său turc Yasar Guler și ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, au semnat la Istanbul un memorandum de înțelegere pentru a forma o inițiativă trilaterală de neutralizare a minelor din Marea Neagră după invazia Rusiei în Ucraina, arată Reuters.

Aceasta este primul acord al țărilor de la Marea Neagră de la destrămarea Uniunii Sovietice din care Rusia nu face parte.

Scopul acordului este de a încerca să detensioneze o amenințare la adresa unei rute comerciale importante, în special pentru cereale, și să protejeze navele de explorare a energiei din zonă. Turcia a detectat un număr tot mai mare de mine ucrainene și rusești care plutesc în derivă spre strâmtoarea turcă, a declarat Guler în luna decembrie.

Deși cele trei țări sunt aliați NATO, deminarea nu va fi considerată o operațiune NATO, a spus el. Turcia se opune prezenței în Marea Neagră a mijloacelor navale ale altor țări NATO, inclusiv ale SUA, susținând că acestea ar putea alimenta și mai mult tensiunile din regiune. 

"Marea Neagră poate fi gestionată de țările care au coastă la Marea Neagră, pentru că știm că, dacă intră cineva din afară, pacea acestui loc va fi tulburată", a declarat Guler. "Dar, bineînțeles, vom cere ajutorul aliaților noștri dacă vom avea nevoie de el".

Turcia lucrează la revigorarea unui acord susținut de ONU care a scăzut prețurile mondiale la alimente, permițând Ucrainei să își transporte cerealele prin Marea Neagră, a mai spus ministrul turc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel