România, cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul, conform Eurostat

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cumparaturi / sursa: Freepik.com
Cumparaturi / sursa: Freepik.com
Volumul comerțului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană și a scăzut cu 0,3% în zona euro în luna iunie, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România a înregistrat cel mai semnificativ avans în rândul statelor membre UE.

Creșteri și scăderi în statele membre UE

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iunie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România (10,2%), urmată de Luxemburg (7,9%) și Croația (5,4%). În contrast, cele mai semnificative scăderi au fost în Belgia (minus 7,3%), Estonia (minus 4,1%) și Austria (minus 3,9%).

Vânzările pe categorii de produse în UE

În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 0,5%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,7%, iar cele de combustibili auto cu 0,5%. Aceste date reflectă tendințe variate în comportamentul de consum al cetățenilor europeni.

Evoluția lunară a comerțului cu amănuntul

Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană în luna iunie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,1% atât în UE cât și în zona euro. România a înregistrat cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă (1,8%), urmată de Bulgaria (1,4%) și Danemarca (1%).

Variații lunare în vânzările de produse

În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au scăzut cu 1%, vânzările de produse non-alimentare au rămas stabile, în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,6%. Aceste schimbări lunare indică fluctuații în cererea pentru diferite categorii de produse.

Creșteri semnificative în România

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în România, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 0,9% în iunie 2024, comparativ cu luna anterioară. Aceasta se datorează avansului înregistrat la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+5,7%) și la vânzările de produse nealimentare (+0,3%), în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 0,8%.

Creșteri ajustate sezonier în România

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul în România s-a majorat, pe ansamblu, cu 1,9%, datorită creșterii înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%), vânzările de produse nealimentare (+1,9%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,1%).

Evoluția anuală a cifrei de afaceri

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, în luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, a înregistrat o apreciere, pe ansamblu, de 9,4%. Aceasta se datorează creșterii consemnate la vânzările de produse nealimentare (+11,9%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,7%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+6,2%).

Creșteri ajustate anual în România

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul în România a înregistrat o creștere, pe ansamblu, cu 10%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,3%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+5,7%).

Așadar, aceste date reflectă o performanță solidă a comerțului cu amănuntul în România, în contextul unor evoluții mixte în alte state membre UE. Creșterea semnificativă a vânzărilor de produse nealimentare și carburanți pentru autovehicule subliniază dinamismul pieței românești, în timp ce scăderile în anumite categorii de produse alimentare sugerează ajustări ale comportamentului de consum al populației. În ansamblu, România a demonstrat o reziliență economică remarcabilă în sectorul comerțului cu amănuntul, reflectând tendințele pozitive de creștere și adaptare la cerințele pieței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel