România înregistrează un nivel redus al şomajului. Indicele în zona euro a rămas, în noiembrie, la un nivel minim istoric
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
România înregistrează un nivel redus al şomajului. Indicele în zona euro a rămas, în noiembrie, la un nivel minim istoric
România înregistrează un nivel redus al şomajului. Indicele în zona euro a rămas, în noiembrie, la un nivel minim istoric
Rata şomajului în zona euro s-a menţinut în noiembrie la un nivel minim istoric de 6,5%, iar în Uniunea Europeană a rămas la 6%, similar cu cel din octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cu o rată a şomajului de 5,4% în noiembrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

În noiembrie 2021, rata şomajului în zona euro era de 7,1%, iar în UE de 6,5%.

Eurostat estimează că 12,950 milioane de persoane din UE, dintre care 10,849 milioane în zona euro, erau în şomaj în noiembrie. Comparativ cu noiembrie 2021, numărul şomerilor s-a redus cu 875.000 în UE şi cu 846.000 milioane în zona euro.

În noiembrie, 2,880 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,353 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era în noiembrie de 15,1% în UE şi în zona euro, în creştere faţă de 15% luna precedentă.

În rândul femeilor, rata şomajului în noiembrie era de 6,4% în UE, stabilă faţă de luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,7%, de asemenea stabilă faţă de octombrie.

În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în noiembrie se înregistrau în Cehia (2,7%), Polonia şi Germania (ambele cu 3%) şi Malta (3,2%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (12,4%) şi Grecia (11,4%). 

România, deficit record al balanţei comerciale

România a înregistrat, în primele 11 luni ale anului trecut, un deficit record al balanţei comerciale.

România a înregistrat, în primele 11 luni ale anului trecut, un deficit record al balanţei comerciale. Astfel, diferenţa dintre importuri şi exporturi a depăşit 31 de miliarde de euro, conform datelor statistice publicate astăzi. Această valoare este cu aproape 10 miliarde de euro mai mare decât cea consemnată în primele 11 luni din 2021.

În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2022, exporturile au depăşit valoarea de 85,2 miliarde de euro, în timp ce importurile au însumat peste 116,2 miliarde. Deficitul, care se situează la peste 31 de miliarde de euro, este cu peste 9,6 miliarde mai mare decât cel înregistrat în primele 11 luni din anul anterior. Asta, în condiţiile în care exporturile au crescut cu peste 25%, iar importurile cu aproape 30 de procente faţă de perioada ianuarie - noiembrie 2021.

Analistul cconomic Constantin Rudniţchi: "Avem un record unic în istoria României; parţial, poate fi explicat prin faptul că şi pe plan european, şi plan global traversăm o perioadă inflaţionistă. Deci, avem o creştere valorică importantă în materie de importuri, asta este fără îndoială. Dar dincolo de această explicaţie a inflaţiei, cu siguranţă, există o zonă nevralgică a României, şi anume faptul că importurile sunt, în continuare, extrem de mari, în vreme ce producţia internă şi exporturile nu reuşesc să facă faţă nevoii economiei naţionale."

Comerţul internaţional al României continuă să fie dominat de relaţiile comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene, care deţin ponderi de peste 72% din total în cazul exporturilor şi de aproximativ 70 de procente în ceea ce priveşte importurile, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel