România, magnet pentru investiții? Creștere impresionantă pe piața de fuziuni și achiziții în 2024

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Fuziuni și achizițiii / Foto: DCBusiness
Fuziuni și achizițiii / Foto: DCBusiness
Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România a înregistrat o dinamică impresionantă în primele nouă luni ale anului 2024, consolidându-și poziția de destinație atractivă pentru investitori. Cu o creștere de 8,2% în numărul de tranzacții față de aceeași perioadă a anului trecut, și o valoare estimată a acestora în urcare cu 22,3%, sectorul M&A din România arată semne puternice de revenire și expansiune.    

Record de tranzacții și o valoare impresionantă

Conform unui raport EY, între ianuarie și septembrie 2024 au avut loc 198 de tranzacții, comparativ cu 183 în 2023. În paralel, valoarea totală a acestora a crescut la 5,2 miliarde dolari, o sumă semnificativă față de cele 4,2 miliarde dolari din perioada similară a anului precedent. Această creștere este susținută în principal de activitatea intensă din sectorul Energie și Utilități, care a atras un interes major din partea investitorilor.

Pe plan european, România se aliniază unei tendințe generale de creștere a pieței de M&A, valoarea tranzacțiilor crescând cu 30% la nivel regional și cu 16% la nivel global. Factorii care contribuie la această dinamică includ reducerea dobânzilor și scăderea inflației, impulsionate de prețurile mai mici la bunuri și energie.

Mega-tranzacțiile care au marcat piața românească

Cea mai mare tranzacție din această perioadă a fost achiziția unui portofoliu de energie regenerabilă de 629 MW de către Public Power Corporation (PPC), compania de energie electrică din Grecia. Valoarea acestui acord a fost de 768 milioane dolari, consolidând poziția României ca un hub important pentru energia regenerabilă. Achiziția PPC vine în urma unei serii de tranzacții regionale, inclusiv în Italia, Bulgaria și Croația, și urmează mega-tranzacția din 2023, când PPC a cumpărat operațiunile Enel din România pentru 1,4 miliarde dolari.

O altă tranzacție notabilă este vânzarea unui proiect de energie eoliană onshore de 99 MW către Nala Renewables, o companie deținută de IFM Investors și Trafigura, pentru aproximativ 234 milioane dolari. Proiectul va deveni operațional în prima jumătate a anului 2026, subliniind angajamentul pe termen lung al investitorilor în sectorul energetic românesc.

Investitorii strategici domină piața M&A

În ceea ce privește profilul investitorilor, jucătorii strategici au dominat piața românească de M&A, reprezentând 92% din volumul tranzacțiilor. Aceasta marchează un record din 2018 încoace, demonstrând că investițiile pe termen lung și planurile de dezvoltare continuă să fie prioritare pentru companiile active pe piața românească.

Valoarea tranzacțiilor mari a înregistrat, de asemenea, un salt semnificativ. În trimestrul al treilea din 2024 au fost raportate patru tranzacții cu valori de peste 100 milioane dolari, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, când nu a fost înregistrată nicio tranzacție de acest fel. Aceasta arată o încredere crescută din partea investitorilor, sprijinită de perspectivele economice pozitive.

Sectorele care au atras cele mai multe tranzacții

Din perspectiva sectoarelor, primele cinci domenii care au înregistrat cel mai mare volum de tranzacții în 2024 au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (35 de tranzacții), Energie & Utilități (32 de tranzacții), Produse de Consum & Retail (28 de tranzacții), Tehnologie (19 tranzacții) și Sănătate (16 tranzacții). În special, sectorul Energie & Utilități a cunoscut o creștere spectaculoasă, dublând numărul de tranzacții comparativ cu 2023, ceea ce evidențiază interesul în creștere pentru energia regenerabilă și infrastructura energetică a României.

România, un magnet pentru investitorii internaționali

Cei mai activi investitori în România au provenit din Statele Unite, cu 15 tranzacții, urmați de Austria (10 tranzacții), Germania (9 tranzacții) și Franța (7 tranzacții). De asemenea, investitorii din Polonia și Țările de Jos au fost prezenți cu câte 6 tranzacții fiecare. Această diversitate geografică a investitorilor subliniază atractivitatea României pe piața internațională de M&A.

Perspective optimiste pentru 2024

EY estimează că activitatea de fuziuni și achiziții din România va continua să fie impulsionată de factori economici pozitivi. Printre aceștia se numără creșterea PIB-ului, creșterea veniturilor reale disponibile care susțin consumul privat, scăderea inflației și investițiile semnificative în infrastructura publică, finanțate de Uniunea Europeană.

Într-o perioadă în care piața globală de M&A trece printr-o schimbare pozitivă, România se află într-o poziție favorabilă pentru a atrage noi investiții. Energia regenerabilă, tehnologia și imobiliarele sunt doar câteva dintre sectoarele care vor continua să se dezvolte, având în vedere interesul ridicat din partea investitorilor internaționali.

Astfel, piața M&A din România pare pregătită să crească și mai mult, oferind oportunități de dezvoltare atât pentru investitorii strategici, cât și pentru cei financiari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
China, UE / sursa foto: Freepik.com

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Havana / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban

FT: Bruxelles îl dă în judecată iar pe Viktor Orbán

Bruxelles a intentat o nouă acțiune împotriva guvernului...

Hackeri
Moscova / Foto: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik
Dumitru Chisăliță
Fraudă online / FOTO: Freepik
Efectele unui uragan / FOTO: Wikipedia

Cum intensifică încălzirea globală ciclonii tropicali

Președintele american Joe Biden a declarat că „nu are...

pexels.com

Ştirile dimineţii. Descoperă cele mai importante informaţii

Grupaj de ştiri. Click pe titluri pentru a citi,...

Renault / FOTO: Unsplash
Arme / Foto: Freepik
Ploi abundente

Ploi torențiale până duminică seară. Alerte meteo

Fenomenele meteorologice vizate vor afecta în special...

Foto: pexels.com
Federal Reserve / sursa foto: Wikimedia Commons / Niki Korth
Chitară / FOTO: Freepik
Seismograf / FOTO: Freepik

Cutremur vineri dimineață în România

A fost destul de puternic, adică peste 4 grade pe scara...

Fabrică auto / FOTO: Freepik

pixel