România, nou record de deficit excesiv. Bucureștiul vrea o nouă renegociere la Bruxelles

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Deficit bugetar / Foto: DCBusiness
Deficit bugetar / Foto: DCBusiness
Deficitul bugetar al României a atins noi cote alarmante, ajungând la 57 de miliarde de lei în primele patru luni ale anului curent, conform datelor oficiale publicate de Ministerul Finanțelor. 

Nivelul actual al deficitului bugetar reprezintă 3,24% din PIB și depășește cu mult așteptările inițiale, ridicând semne serioase de întrebare pentru stabilitatea financiară a țării.

Cauzele creșterii deficitului

Această creștere semnificativă a deficitului bugetar este alimentată de o explozie a cheltuielilor bugetare, care au urcat cu 29% față de aceeași perioadă din 2023. 

Printre cauzele care au dus la aceast rezultat se numără proporția salariilor bugetarilor care au înregistrat o creștere de 21%.

O altă cauză invocată este cea a cheltuielilor cu asistența socială, aici fiind incluse și pensiile. Aceste cheltuieli au crescut cu 26%, cu un impact semnificativ datorat plății anticipate a pensiilor înainte de Paști.

O veche problemă care pare de nerezolvat pentru guvernanți este îmbunătățirea colectării, acest lucru rămânând doar vorbe sau propuneri pe hârtie.

Veniturile nu acoperă cheltuielile

Deși veniturile bugetare au cunoscut o creștere de 15%, ajungând la 183 de miliarde de lei, acestea nu reușesc să țină pasul cu creșterea galopantă a cheltuielilor. TVA-ul și impozitul pe venit, principalele surse de venituri, au înregistrat creșteri de 18% și 19%, respectiv.

Ritmul actual al cheltuielilor și veniturilor pune în pericol ținta de deficit bugetar de 5% din PIB stabilită de guvern pentru 2024. Analiștii financiari avertizează că, dacă ritmul actual se menține, deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% din PIB la finalul anului, o cifră mult peste toate țintele stabilite.

O depășire semnificativă a țintei de deficit ar avea consecințe grave pentru economia românească, putând duce la, creșterea dobânzilor, deprecierea leului și, nu în ultimul rând, instabilitate financiară.

Măsuri și reacții

Situația gravă a determinat guvernul să demareze noi discuții cu Bruxelles-ul pentru încă un acord privind procedura de deficit excesiv, în care România se află deja. Revenirea la o disciplină fiscală riguroasă și respectarea țintelor de deficit stabilite de Uniunea Europeană reprezintă o provocare majoră pentru autoritățile române.

Deficitul bugetar scăpat de sub control reprezintă o problemă gravă care amenință stabilitatea economică a României și chiar siguranța națională. Guvernul are o responsabilitate majoră de a lua măsurile necesare pentru a reduce cheltuielile și a crește veniturile, evitând astfel consecințe negative majore pentru economie și cetățeni. Stabilitatea financiară a României depinde acum de implementarea unor politici fiscale stricte și eficiente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel