România, refuzată în Schengen. Adrian Negrescu: ”Să nu transformăm votul într-o vânătoare de vrăjitoare”
Autor: Simona Haiduc | 08 dec 2022, 16:53
România lăsată, din nou, la porțile spațiului Schengen
România lăsată, din nou, la porțile spațiului Schengen
EXCLUSIV
România rămâne, deocamdată, la porțile Schengen, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre la acest spațiu. Ce înseamnă acest lucru pentru mediul de afaceri? Întrebare la care a răspuns analistul financiar Adrian Negrescu. 

”Să nu transformăm votul Schengen într-o vânătoare de vrăjitoare. Este o decizie politică și care o legătură cu negocierile politice și nu cu situația business-ului din România. Da, pierdem din punct de vedere al capitalului de imagine în fața investitorilor străini. România rămâne cu un pas în urmă în fața celorlalte țări din regiune, precum Ungaria, Polonia, chiar și Croația. Pe de altă parte însă, România câștigă din perspectiva modului în care, în premieră, î ultimii 20 de ani, politicienii au reușit să se unească și să-și susțină cauza. 

Să nu transformăm totul într-o vânătoare de vrăjitoare, pentru că dacă amenințăm capitalul străin prezent în România prin prisma acestui vot, nu avem decât de pierdut. Și alți investitori străini vor vedea că românii reacționează la extrem și numai de acest lucru nu avem nevoie. Sunt peste 1300 de companii cu capital austriac prezente în România, care fac afaceri undeva la nivelul de 84 de miliarde de lei, iar business-ul trebuie să meargă mai departe. Doar printr-o așezare a business-ului, doar printr-o adaptare la realitatea politică, aceasta care ne este servită ne putem dezvolta mai departe din punct de vedere economic”, a declarat Adrian Negrescu în exclusivitate pentru DCBusiness. 

Cum ar putea fi explicată atitudinea Austriei?

”Este pur și simplu un joc politic, un joc al sferelor de influență la nivel european, într-o Uniune Europeană unde nu putem vorbi de sfinți, putem vorbi doar de interese, de oameni politici cu calcule meschine, care nu țin cont de economie, care nu țin cont de social, care nu țin cont decât de interesele lor electorale”, a apreciat analistul financiar. 

Afaceri austriece

În topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac care activează în România se află, alături de OMV Petrom și companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi (Porr și Strabag), din industria bancară și de asigurări (subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări), industria auto (Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW), dar și industria farma (Farmexim și Help Net).

Din punct de vedere al câștigurilor realizate, cele mai importante sunt companiile care activează în sectorul energic: OMV Petrom cu un profit net de 2,7 miliarde de lei în 2021 (la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei), MET România Energy cu un profit net de aproape 97 de milioane de lei și Linde Gaz România, din Timiș, cu un profit net de 236,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar trei ori mai mare: 767,4 milioane de lei.

Explicațiile unui cancelar

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marţi, la Tirana, cu ocazia unui summit între Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, că Viena se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite.

"Ministrul de interne a spus clar. Austria nu este de acord cu extinderea (spaţiului Schengen) cu România şi Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranţi ilegali neînregistraţi în Austria. Asta înseamnă că au trecut graniţa externă a Uniunii Europene şi au ajuns într-o ţară fără ieşire la mare, cum este Austria. Trebuie să răspundem mai întâi acestor întrebări legate de securitate", a spus Nehammer.

Comisarul care nu crede în minuni

Între timp, Comisarul european pentru afaceri europene a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.

Îmtrebată de jurnaliştii români dacă problema aderării României şi Bulgariei la Schengen ar putea ajunge în cele din urmă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, ea a declarat că ar fi surprinsă dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Citește și Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Schimbare la vârful Unilever. Cine va conduce compania

Unilever l-a numit director general pe Hein Schumacher,...

Crossuri externe