România, scădere cu peste 66% a importurilor de gaze în primul trimestru din 2023
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Importurile de gaze au scăzut cu peste 66%, în primele trei luni din 2023.

România a importat, în primul trimestru din 2023, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 240.200 tone echivalent petrol (tep), cu 66,3% (-473.100 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia internă de gaze naturale a fost, în primele trei luni ale acestui an, de 1,92 milioane tep, cu 7,2% (129.400 tep) peste cea din perioada ianuarie-martie 2022.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a estimat pentru 2023, în ultima prognoză a echilibrului energetic publicată, o producţie de gaze de 7,61 milioane tep şi importuri de 2,185 milioane tep, în creştere cu 2,1%, respectiv în scădere cu 6,2%, de la an la an. 

 

Citeşte şi: Scădere RECORD la prețul gazelor în Europa

 

Prețul gazelor naturale din Europa a continuat să scadă şi a atins ieri un nou minim al ultimilor aproape doi ani. Asta în condițiile în care nivelurile confortabile de depozitare din Europa și temperaturile în creștere au redus cererea, potrivit AFP.

De asemenea, gazul britanic a atins cel mai mic preț din iunie 2021, în scădere cu peste 63% de la începutul anului. În SUA, prețul gazelor a scăzut cu peste 43% de la începutul anului 2023.

Prin urmare, Europa este pe drumul cel bun pentru a-și reface stocurile înainte de iarna viitoare. Rusia anunțase din nou că Occidentului îi va fi mai greu în iarna care va veni și va îngheța.

Scăderea prețurilor la energie contribuise la scăderea ratei anuale a inflației în zona euro din noiembrie până în martie, dar aceasta a început să crească din nou ușor, până la 7% în aprilie.

Contractele futures pentru gazele naturale din Europa și-au continuat scăderea până la 32 de euro pe megawatt oră în a treia săptămână din luna Mai, după o scădere de 10% în săptămâna precedentă.

Aceasta a marcat a șasea săptămână consecutivă de pierderi, reprezentând cea mai lungă serie de pierderi din 2020. Prețurile gazelor naturale în Europa se află acum la niveluri care nu au mai fost văzute din iunie 2021 și sunt semnificativ sub vârful de 339 de euro atins în luna august a anului trecut.

Scăderea poate fi atribuită unor factori precum ofertele abundente de GNL, consumul redus, condițiile meteorologice blânde și cererea scăzută din Asia. Cu toate acestea, există posibilitatea ca valurile de căldură anormale și condițiile de secetă din timpul verii, împreună cu o revenire a cererii de GNL din Asia, să exercite o presiune ascendentă asupra prețurilor.

Între timp, Financial Times a relatat că G7 și UE sunt pregătite să pună în aplicare o interdicție asupra importurilor de gaze rusești pentru rutele pe care Moscova a redus livrările.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel