România STRÂNGE ROBINETUL deșeurilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Tanczos Barna
Tanczos Barna
Oficialii români au decis limitarea numărului punctelor de trecere a forntierei pentru deșeurile care intră la noi în țară.

Numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deşeuri în vederea reciclării va fi limitat la 15, iar toate transporturile care intră în ţară trebuie să fie înregistrate într-un registru care va fi unul electronic, în cel mai scurt timp posibil, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Ministerul de Interne a propus ca, pentru a eficientiza controalele la frontieră, să limităm la 15 numărul punctelor de trecere a frontierei pe unde se pot aduce în România deşeuri în vederea reciclării. Pentru noi, cel mai important este ca aceste cantităţi să ajungă, într-adevăr, la punctele de reciclare, să nu fie pierdute pe parcurs şi să nu fie depozitate sau aruncate pe câmp sau alte diverse locuri. De aceea, am propus, pe lângă limitarea punctelor de trecere a frontierei, un sistem de trasabilitate şi un registru în care trebuie să se înregistreze toţi operatorii economici care desfăşoară astfel de activităţi”, a explicat ministrul.

”Toate transporturile care intră în ţară trebuie să fie înregistrate în acest registru care va fi unul electronic în cel mai scurt timp posibil. Fără doar şi poate este nevoie de o asemenea măsură. Controalele pe care le-am desfăşurat împreună cu Poliţia de Frontieră şi colegii de la vamă ne-au arătat că acest fenomen poate fi oprit doar cu controale foarte, foarte riguroase şi acţiuni ferme. Am creat, deci, cadrul legal pentru limitarea punctelor de trecere a frontierei. Astăzi, vom publica în consultare publică lista celor 15 puncte. Avem cinci în vestul ţării - la Stamora-Moraviţa, Nădlac, Nădlac II, Curtici şi Borş, vor fi trei în partea de nord - Petea, Halmeu şi Siret, alte două în est - Albiţa şi Galaţi, şi cinci în sud - Drobeta Tr. Severin, Calafat, Giurgiu, Cernavodă, Constanţa Sud şi Agigea", a menţionat oficialul.

Zece tone de deşeuri, oprite la graniţă. Camion plin cu fier vechi şi biciclete uzate

Şeful de la Mediu a afirmat că există discuţii cu marii operatori de reciclare a deşeurilor pentru ca acţiunile de control să fie mai riguroase şi să nu fie perturbată activitatea legală desfăşurată de companiile curente care sunt interesate reciclare, nu de depozitare.

"În acelaşi timp, am început discuţiile cu marii operatori de reciclare pentru a vedea în ce măsură acest puncte de frontieră satisfac şi cerinţele economice. Interesul nostru este ca această activitate de reciclare să aducă plus valoare în România şi să genereze activităţi legale economice şi care să protejeze mediul. Discutăm cu metalurgiştii care fie aduc fier în România, fie pe cale terestră sau pe apă, pe cale ferată sau drum naţional. Vom avea întâlniri şi cu ceilalţi operatori care reciclează deşeuri de electrocasnice şi plastic, astfel încât să găsim acel echilibru în a face posibil şi controlul foarte riguros, şi a nu perturba activitatea legală desfăşurată de companiile curente care nu sunt interesate în depozitarea deşeurilor, ci în reciclare şi creare de plus valoare", a subliniat oficialul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, şi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, au susţinut, luni, o conferinţă de presă comună, în cadrul căreia au fost abordate o serie de teme ce au vizat domeniul deşeurilor şi activitatea de monitorizare şi control din fondul forestier naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel