Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a fost de 9,4 miliarde de dolari în 2022, în creştere cu 12,5% comparativ cu anul precedent, a anunţat joi Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).
Conform sursei citate, din această sumă, 3 miliarde de dolari reprezintă export, în scădere cu 3,9%, iar 6,4 miliarde de dolari import, în creştere cu 22,2%.
La 31 decembrie 2022, în România erau înregistrate 17.602 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital social subscris în valoare de 950 milioane de dolari, care plasează Turcia pe locul 14 între statele investitoare în ţara noastră.
La sediul CCIB a avut loc o întâlnire a preşedintelui Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, cu o delegaţie de oameni de afaceri turci, reprezentanţi ai opt companii din industria chimică, membre ale unui cluster de profil al Camerei de Comerţ Izmir. Evenimentul a avut loc în marja deplasării în România, în perioada 25 -28 aprilie, a unei misiuni economice organizată de Camera de Comerţ Izmir, în colaborare cu Ministerul Comerţului din Turcia.
Principalul obiectiv al întâlnirii, la care a participat consilierul economic al Ambasadei Republicii Turcia în România, Erdal Onat, a vizat identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante, inclusiv a unor potenţiali parteneri români.
În deschiderea evenimentului, preşedintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei, în structură şi dinamică, şi a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, punctând orientarea către dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din afara spaţiului comunitar.
În acest context, preşedintele CCIB a subliniat faptul că dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Republica Turcia constituie o componentă importantă în strategia Camerei bucureştene, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate cu organizaţii similare din această ţară, la care se adaugă acordul semnat cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).
"În contextul blocării importurilor de îngrăşăminte şi a altor produse chimice din Federaţia Rusă şi Belarus, precum şi dificultăţile obţinerii acestora din Ucraina, suntem convinşi că Turcia poate acoperi o parte importantă a necesarului pieţei româneşti cu asemea mărfuri", a menţionat Iuliu Stocklosa.
La rândul lor, membrii delegaţiei au punctat interesul pentru piaţa românească, îndeosebi în ceea ce priveşte activitatea de import-export, fără a exclude realizarea de investiţii în România, mai ales în contextul recentelor modificări produse la nivelul fluxurilor comerciale, pe fondul conflictului din Ucraina. Totodată, în cadrul discuţiilor s-a reliefat importanţa organizării unor astfel de evenimente pentru apropierea celor două comunităţi de business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...